Alaszkai hajóutak legszebb helyei és látnivalói

Lélegzetelállító tájak, gleccserek, érintetlen vadvilág, az őslakó amerikai nép kultúrája... csak néhány a sok látványos attrakcióból, Alaszka számos érdekességgel és egyedülálló lehetőségekkel várja a hajó utasait. Azok a hajók, melyek 7 napos útra indulnak, általában áthajóznak az Inside Passage szorosban valamint megtekintik a Glacier Bay (Gleccser-öböl) Nemzeti Parkot vagy a Hubbard Gleccsert valamint 3-4 kikötőben megállnak a part mentén. Sok hajótársaság ajánl a hajóút előtt illetve után szárazföldi hajós-túrás csomagokat is, mely során jobban megismerhetjük Alaszkát nemcsak a tenger felől, hanem a szárazföldi oldaláról is, megnézhetjük a Denali Nemzeti Parkot, ami még feledhetetlenebbé teheti utazásunkat.

Az időjárási körülmények miatt Alaszkában a tengerjárók kora májustól szeptember közepéig hajóznak. A június, július valamint az augusztus tartogatja a legmelegebb időt, viszont ekkor sem számíthatunk az itthon megszokott meleg nyári napokra, a hőmérséklet átlagban 20 fok körül van nappal, ezért az alaszkai hajóút során még a nyári hónapokban se feledkezzünk meg a meleg ruhadarabokról.

Számos hajótársaság kínál alaszkai útvonalakat, a  legtöbb tengerjáró Vancouver (Kanada) vagy Seattle (USA) vagy Seward (USA) kikötőjéből indul, a legtöbb hajóút érinti a legkedveltebb alaszkai kikötőket, melyek: Juneau, Ketchikan és Skagway.

  

Juneau

Alaszka turisztikai fővárosa Juneau, 30 000 fős városka, a vidék egyik legdrágább városa megélhetés szempontjából. Itt találhatjuk többek között a csodás és neves Mendenhall Gleccsert, az Alaszka Állami Múzeumot valamint számtalan templomot és a híres Red Dog Saloon (Vörös Kutya Szalon) étterem-bárt lengő ajtóival, fűrészporos padlóval mely mind az alaszkai történelmet meséli el. A Mendenhall Gleccsert a világ egyik legszebb parti gleccsereként tartják számon, mely szépségével magával ragadja az odalátogató turistákat. Legjobban egy helikopterre felszállva ismerhetjük meg a természet ajándékát, mely során lehetőségünk nyílhat a gleccser hátán sétálni. A gleccsert egy izgalmas kajaktúrával is felfedezhetjük vagy egy hajókirándulás során. Juneau a természeti látványosságok mellett a kalandok kedvelőinek is tartogat meglepetéseket, mivel a város kiváló lehetőségeket nyújt a sporthorgászat vagy éppen a rafting kedvelőinek. Kihagyhatatlan és páratlant élményt nyújtanak a kikötőből induló bálnaleső kirándulások, mely során biztosak lehetünk, hogy a közelben vagy távolban felbukkannak ezek az óriás emlősök, mindemellett elhaladunk a Mendenhall Gleccser mellett is és megismerkedhetünk az alaszkai állatvilág további teremtményeivel is. Akik a kevésbé aktív programokat keresik, ellátogathatnak az egyik lazac sütőhöz, ahol faszénen sült friss lazacot kóstolhatunk. A belvárosból drótkötélpályán az öböl fölé emelkedhetünk, ahonnan beláthatjuk az alattunk elterülő várost és betekintés nyerhetünk a totemoszlopok világába.

 

Ketchikan

A világ lazac fővárosa, egy bájos alaszkai városka kb. 8000 fős lakossággal. Itt találhatjuk a legnagyobb totemoszlop gyűjtemény, a Kethcikan Totem Történelmi Parkot is, a Saxman Őslakosok Falvát valamint a Totem Örökség Központ Múzeumot. A Creek utcában számos ex-bordélyházat találunk, amelyek ma üzletként és irodaként működnek. A környéken található vizek halban igen gazdagok, hemzsegnek bennük a lazacok, rákok és a pisztrángok. A legtöbb hajótársaság fakultatív programjai között szerepel az alaszkai halászat, mely során az utasok kiválthatnak alkalmi horgászengedélyt egy csekély összegért halászhatnak a túra keretében. A várost akár kerékpárral vagy gyalogosan is felfedezhetjük, de részt vehetünk kajak vagy csónaktúrán is

 

Misty Fjords

Egy igen kedvelt fakultatív kirándulás, ahol kisrepülővel átrepülünk a Misty Fjordok Nemzeti Parkon, melynek területe több mint két millió hold védett vadon, ez a terület gránit szikláiról, vízeséseiről, kristálytiszta vizű tavairól és hófedte csúcsairól híres.

 

Skagway

Az 1980-as évek végén számos kutató és felfedező indult útnak Skagway városkájából a kanadai területen fekvő Klondike arany mezők felkutatására. Ma ebből a kis városból indul a Chilkoot Trail, amely keresztülhalad a Klondike Aranymosó Nemzeti és Történelmi Parkon és a Bennett tónál Kanadában (Britt Columbia) ér véget. A Klondike vidéket felfedezhetjük egy biciklitúra vagy busz túra keretében is, de van lehetőség lovaglásra valamint vasút túrára is a White Pass-ig. ahová valaha az aranymosók utaztak. Itt van lehetőségünk nekünk is kipróbálni az aranymosást. A természet rajongói felkereshetik a kerteket, a gleccser mező völgyet, és különböző szafarikon vehetnek részt a vadonban. Hajó és rafting túrák elviszik az idelátogatókat a Lynn Fjordba majd helikopterről megcsodálhatjuk a gleccsereket és a vízeséseket. Skagway belvárosa is otthont ad két múzeumnak, amelyek csupán csak rövid sétára vannak a hajókikötőtől, ezek a The Corrington Múzeum valamint az Alaszka Történelmi és Skagway Múzeum és Levéltár. A sétálóutcán a hangulatos kisváros sajátos építészeti stílusa felidézi a régmúlt aranyláz korszakát, ne hagyják ki a felújított Bordélyház Múzeumot sem!

 

Hubbard-Gleccser

Egyedülállósága abban rejlik, hogy nem a gleccserek megszokott sebességével mozog, hanem sokkal gyorsabban, óránként 160 centimétert halad előre. A gleccsert hajózás közben tekinthetjük meg a fedélzetről, szinte biztosak lehetünk, hogy szemtanúi leszünk egy kisebb-vagy nagyobb leválásnak, amelyet hatalmas robaj követ, érdemes a szemét és  a fülét is nyitva tartania.

 

Icy Strait Point

Juneau-tól nem messze található nyugatra (kb 80km.) , a Gleccser-öböl bejáratánál található, itt megismerkedhetnek a Tlingit nép kulturális örökségével és az alaszkai vadvilággal.

    

Inside Passage 

A világ egyik legcsodálatosabb tengerszorosa, hajózás közben alkalom nyílik az alaszkai kincsek, vagyis a fenyőerdők, gleccserek, fjordok és hóval fedett hegycsúcsok felfedezésére. A hajózás közben nem ritkán találkozhatunk fókákkal, bálnákkal és delfinekkel, akik játékosan követik a hajót.

 

Victoria, Kanada

Brit-Kolumbia fővárosa, ami egy szigeten fekszik. Építészete a gyarmati stílus emlékeit őrzi, megőrizve annak báját és hangulatát. A kellemes éghajlat számos kirándulási lehetőséget kínál, a várost felfedező sétától a parkok, múzeumok és golfpályák felfedezéséig.