Dél-Amerika

A vibráló színes, szexi, egzotikus, történelmi és egyben modern Dél-Amerikáról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy unalmas. Misztikus. Fantasztikus. Kalandos. Talán ezzel a három szóval lehetne a legjobban leírni a kontinenst, amely olyan kincseket rejt, mint a csábító Rio de Janeiro Brazíliában, a titokzatos Machu Picchu Peruban vagy a hatalmas Iguazu Vízesés Argentína dzsungelében és csodás montevideói épületek Uruguayban. A legtöbb hajóút  Rio de Janeiro, Santos vagy Buenos Aires kikötőjéből indul, de találkozhatunk San Diego-ból, New York-ból, Fort Lauderdale-ből vagy európai kikötőből induló Dél-Amerikai hajóutakkal is.

 

Salvador de Bahia, Brazília

Salvador, Bahia tartomány fővárosa elragadó város macskaköves utcáival, ódon épületeivel és rengeteg templomával. Bahia tartományba került a legtöbb Afrikából származó rabszolga. A 2,4 milliós nagyvárost, Brazília afrikai lelkének is nevezik. Az arcok színét tekintve a legsötétebb brazil város, ugyanakkor kultúráját tekintve a legforróbb is. Brazília észak-keleti része igazi trópusi paradicsom. Ez a régió talán a leginkább elragadó  és kultúrában gazdag része az országnak. Sok turista érkezik azért, hogy élvezze a végeláthatatlan fehér homokos strandokat, gyönyörködjön a trópusi növényzetben, megkóstolja a tenger gyümölcseiben és egzotikus gyümölcsökben gazdag helyi konyhát. Ez volt az a vidék, ahol a portugálok először partra szálltak, és Salvador, Olinda és Sao Luis megőrizték a gyarmati stílusú épületeiket.

 

Rio de Janeiro, Brazília

Ez a forró Brazil város kihagyhatatlan dél-amerikai élményeket rejteget. A csodás tengerpartokat, beleértve a világhírű Copacabana és Ipanema partszakaszokat és az elbűvölő sziklákkal és hegyekkel körülvett öblöt több millió turista látogatja évente. A strandokon kipihenhetjük magunkat, de szinte mondhatni, hogy egy percre sem akarja majd becsukni a szemét az örökké nyüzsgő strandon. Felvonóval könnyen feljuthatunk a város másik nevezetességéhez, a Cukorsüveghegyen található Krisztus szoborhoz, ahonnan lélegzet elállító riói panoráma tárul a szemünk elé. A város a földi élvezetek mellett számos kulturális és művészeti programot is kínál. A hajók előszeretettel töltenek egy éjszakát Rióban, hogy az utasok megismerhessék a nem véletlenül híres forró riói éjszakát, a Brazil életérzést megtapasztalva gazdagabban „szambázhassanak” vissza a fedélzetre.

 

Santos, Brazília

A San Paulo államban található várost a portugálok alapították 1546-ban, napjainkban a legnagyobb latin-amerikai tengeri kikötővé nőtte ki magát, ahol többek között a legtöbb kávét exportálják a világon. A városban található kávé múzeum ahol egy csésze kávé elfogyasztása a kötelező brazil programok közé tartozik. Érdemes megtekinteni a város focistadionját, is valamint a tengerparti sétányt.

 

Portobelo, Brazília

Az egyik legszebb brazil tengerparti városként is emlegetett város életében kiemelkedő szerepet játszik a turizmus és a halászat. A szép strandok mind idevonzzák a hajótársaságokat, az utasok nem csupán a tengerben gyönyörködhetnek, hanem a helyi hagyományokat őrző kézműves termékekben, a változatos élővilágban, gazdag történelemben és a város hagyományos építészetében. Érdemes felkeresni a Fisherman teret, A Jézus templomot, amelyet 1814-ben a rabszolgák építettek.

 

 

 

Punta del Este, Uruguay

Dél-Amerika St. Tropezének nevezik Uruguay Punta del Este városát, hogy miért, azt pár órás ott tartózkodás után mindenki megtudhatja. Több kilométernyi gyönyörű tengerpart, kifinomult kulturális élet és jó néhány luxus üdülőhely biztosítja minden látogató számára a felhőtlen kikapcsolódást és pihenést. Épp ezért Punta del Este minden tekintetben hasonlít a francia üdülővárosra. A város népessége alig haladja meg a 7300 főt, viszont a nyári időszakban a város lélekszáma elérheti az 500.000 főt is.  A gyarmati stílusban létrehozott épületek keverednek a modern építészet remekeivel, az üdülő részen számos szálloda, étterem és bár sorakozik egymást követően. A kikötőben található a 45 méter magas világítótorony, melyet megmászhatunk, ha nem ijedünk meg az előttünk álló 115 lépcsőtől. Érdemes felkeresni a Casapueblo házait is, melyet a híres művész, Carlos Páez Vilaró nevéhez fűződik. A sziklákra épült hófehér szabálytalan formájú házak Santorini-re emlékeztethetnek. A tengerparton állított óriás ujjszobrok  Mario Irazzabal nevéhez köthető és a város egyik védjegyévé vált.

 

 

 

Buenos Aires, Agentína

Egy-egy csepp olasz, spanyol és francia eszenciával fűszerezett európainak tűnő, de valójában izzig-vérig latin-amerikai várossá nőtte ki magát Argentína fővárosa. A széles sugárutak és az épületek láttán könnyen hihetnénk, hogy Párizsban vagy éppen Budapesten vagyunk, de amint kinyitjuk a fülünket és meghalljuk a tangó ütemeit, beleszimatolunk a levegőbe és megérezzük az argentin steak illatát, akkor tudhatjuk, hogy ez csak Buenos Aires lehet.  Ne feledjük felkeresni a Avenida de Mayo-t, amely körül találjuk a történelmi és politikai központot, keressük meg a fehér piramist valamint Metropolitan Katedrálist.  Hol máshol tanulhatnánk meg tangózni (ha esetleg nem tudunk) mit itt Argentínában, számtalan Tangó ház közül választhatunk, ahol éjjel-nappal szól a zene.A repülőtérről rövid út után eljuthatunk a Brazil - Argentin határ felé, ahol a dzsungelben rejtőzik az Iguazu vízesés, mely kétszer nagyobb a Niagara vízesésnél, látványát és erejét soha nem fogjuk feledni.

 

 

 

Arica, Chile

A chilei oázis melyet az Atacama sivatag szívében találunk, mégis a part mentén fekszik.Egykor az Inkák telepedtek le itt, melyet Azapa völgye is bizonyít, az itt talált ősi civilizáció nyomai több mint i.e. 10.000 évvel vezetnek minket vissza az időben.A város kellemes időjárásának köszönhetően az örök tavasz városának is hívják Aricat.Arica városa kiindulópontként szolgál a hajós utazóknak a Machu Picchu felfedezésére.Innen egy rövid repülőúttal érik el az ősi perui Cuzco városát, majd a városból különböző túrákon és útvonalakon juthatunk fel a magas hegyek tetején megbújó misztikus Machu Picchu városába.

 

Angra dos Reis, Brazília

Rio de Janeiro állam déli részén található sziklákra épül színes kis városka, 6 méterrel a tengerszint felett épült, történelme 1502-re nyúlik vissza. Napjainkban a mesés homokos tengerpartok és a közeli Creek régió miatt vált igen népszerűvé.  A partok mentén 365 sziget és több mint 2000 tengerpart található a környéken, sok köztük nemzeti és nemzetközi hírességek magántulajdonában van.  A vidék természeti kincsekben igen gazdag, trópusi erdők, vízesések és gazdag élővilág kínál számos kirándulási lehetőséget. A víz alatti világ szintén nem elhanyagolható, érdemes kipróbálni a búvárkodást a kristálytiszta tengerben.

 

Buzios, Brazília

Eredetileg európai kalózok és rabszolgaszállítók alapították a várost, mely egy szépséges halászfaluvá alakult. Itt találjuk a világ 10 legszebb partjainak egyikét, a városka híres az egyedülálló építészeti stílusban épült házairól, a gasztronómiájáról is. A közeli 26 tengerpart mindegyike különböző kincseket rejt és mind különbözik egymástól. Az üdülőhelyen élénk éjszakai élettel találkozhatunk, de ez már Brazíliában nem is meglepő. Buzios akkor lépett be a világhíres resortok listájába, amikor a 60-as években itt járt a csodaszép Brigitte Bardot.

 

Ilhabela, Brazília

A szigeten fekvő város 205 km.-re található San Paulo városától, fontos vitorlás kikötőváros, számos hajózó pihen meg rövidebb vagy hosszabb időre. A változatos és gyönyörű tengerpartok már megérik a látogatást, kiváló merülő helyeket találhatunk a part menti vizekben akár a könnyű akár a mélytengeri búvárkodáshoz. A fő szigeten 41 tengerpartot találunk, az óceán felé nézők megőrizték érintetlen szépségüket, a parton számtalan vízisportot kipróbálhatunk. Akinek hegyet mászni van kedve, azt itt megteheti, különböző nehézségű és magasságú turistaútvonal közül választhatunk, útközben felfedezhetjük a 360 vízesések többségét és a tipikus atlanti dzsungelt.

 

Valparaiso, Chile

Valparaiso, Chile és talán a világ egyik legfestőibb városaként is emlegetett kikötője, mely még jobban lehengerlő látványt nyújt a tenger felől érkezve. A várost apró kis utcácskák és sikátorok, lépcsősorok labirintusa teszi még különlegesebbé, melyeket  felvonó sikló kocsik (ascensores) kötnek össze. A várostól csupán néhány kilométerre fekszik a Casablanca-völgy, ahol kiváló chilei borokat kóstolhatunk. Érdemes felkeresni a Vi a del Mar csodás tengerpartját is.