Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak - Élet a fedélzeten - öltözködés, kapcsolat a világgal, tengeri betegség,orvos

Öltözködés

Csomagolásnál célszerű végiggondolni, hogy milyen programokon kívánunk részt venni és ennek megfelelően pakolni. Napközben a fedélzeten illetve a parti kirándulások alakalmával célszerű a kényelmes viselet az adott évszak és térség időjárási viszonyainak függvényében. Ha az edzőzterembe is szeretnénk menni, semmi esetre se felejtsük el a megfelelő öltözetet és cipőt a sportolásra. Az esti programoknál viszont szükséges lesz elegánsabb ruhadarabokra is.

Az öltözködési előírások viszonylag lazák már napjainkban, de még azért van egy-két szabály melyeket érdemes betartanunk. A felső fedélzeten (Lido) ahol a medencék és a büfé éttermek találhatóak, napközben megszokott a lengébb nyári öltözet, rövidnadrág, spagetti pántos top, medencéknél, napozónál fürdőruha, viszont a büfébe lábbeli illetve egy póló vagy lenge nyári lepel nélkül nem illik bemenni.

Az estékre vonatkozó öltözködési etikettet a napi fedélzeti újságban megtalálhatjuk.

Amennyiben „casual”  ez annyit jelent, hogy egyszerű öltözet, nőknek farmer, póló, top, vagy ruha  tetszés szerint, férfiaknak hosszú nadrág, ami lehet akár farmer is, póló vagy ing és zárt cipő. Baseball sapka, lyukas farmer vagy csípő alá érő nadrág, kilógó alsónemű sem a főétterembe, sem pedig a specialitás éttermekben nem elfogadott. Esténként a belső helyiségekben a légkondicionáló miatt hűvösebb van, ezért előfordul, hogy egy könnyű kardigánra vagy stólára szükség lehet.

A „formal” öltözködési előírás annyit jelent, hogy elegáns. A gálavacsorákon szokásos, egy hét napos hajóút alakalmával általában két ilyen este van.  Hölgyeknek elegánsabb kis illetve nagy estélyi ruha, koktélruha, férfiaknak könnyű öltöny vagy szmoking javasolt.

 

Kapcsolat a világgal

Telefon

A hajóút során három lehetőség közül választhat. Telefonálni a kikötőkben elérhető adott ország mobilhálózatának használatával indíthat hívásokat haza, vagy a telefonfülkékből érme vagy hívókártya segítségével. A fedélzeten műhold segítségével telefonálhat haza, viszont ez igen drága egy perc kb.10 USD.

Internet

A legtöbb hajón van lehetőség vezeték nélküli széles sávú internet használatára, így akár saját laptopjáról is internetezhet akár a kabinjában akár a fedélzet több nyilvános területén. Ehhez nem kell mást tennie, mint a recepciós pultban megigényelni a szolgáltatást és kiválasztani a kredit összegét, melynek árát a fedélzeti számlájához terhelnek.

Amennyiben nem hozta saját laptopját, az Internet pontokban lehetősége van használni a szolgáltatást, ehhez nem kell mást tennie, mint regisztrálnia és kiválasztani a szükséges kredit összegét, melynek árát a fedélzeti számlájához írnak.

Posta

Az információs pultban átadott leveleket, képeslapokat felbélyegzik, majd továbbítják a helyi postahivatal képviselőjének, a szolgáltatás árát a fedélzeti számlára terhelik.

Fax

Az információs pultban lehetséges díj ellenében.

Tengeri betegség

A hajók manapság már olyan nagyok és modern stabilizátorokkal felszereltek, hogy szinte alig lehet érezni a fedélzeten ahogy a hajók a hullámokat szeli. A Karib-szigeteken és az alaszkai " Inside passage"belső átjáró ismertek a különösen nyugodt tengereiről, szinte kizárt, hogy ezeken a vizeken valaki tengeribeteg lesz.

A tengeri betegség sokszor először a fejbe kezdődik, ezért nem szabad erre koncentrálni és hinni, hogy márpedig "biztos tengeri beteg leszek".  A gyerekek többsége sokkal jobban alkalmazkodik a körülményekhez, náluk sokkal kisebb az esélye a tengeribetegség kialakulásának.

A biztonság kedvéért amennyiben először hajózik tengerjáró hajón javasoljuk a rövidebb hajóutakat, illetve azokat az útvonalakat, melyek a hajóút nagy része alatt a partközelben marad. Amennyiben tart a tengeribetegségtől kérdezze meg orvosát a lehetséges gyógyszerekről a biztonság kedvéért. 

Mi a következő nem gyógyszeres lehetőségeket ajánljuk: gyömbér kapszula valamint akupresszúrás csuklószorító, melyet kifejezetten tengeri betegség elkerülése ellen készítenek.

Orvosi ellátás a fedélzeten

Foglaláskor, de legkésőbb indulás előtt gondoskodnia kell, hogy átfogó egészségügyi biztosítással rendelkezzen, mely kiterjed az orvosi ellátásra és hazaszállítás költségeire is.

A fedélzeten képzett hajóorvos dolgozik, az orvosi rendelő alkalmas kisebb egészségügyi problémák kezelésére illetve elsősegély nyújtására. Az utasnak a foglalás pillanatában tudomásul veszi, hogy a hajóorvos nem szakorvos és az egészségközpont nem olyan jól felszerelt, mint egy szárazföldi kórház. A hajón nyújtott egészségügyi szolgáltatás díjköteles. Amennyiben a hajóorvos úgy ítéli meg, hogy a beteg állapota indokolja, akkor a legközelebbi szárazföldi egészségügyi intézménybe szállítathatja, döntése végleges és visszavonhatatlan az utasra nézve.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk