Hawaii

Az elveszett paradicsomot megtaláltuk! Buja trópusi növényzet, látványos vízesések, csodás virágok, ananászültetvények lélegzetelállító tengerpartok, működő vulkánok és kedves mosolygós helybeliek mind hozzájárulnak a színes és egzotikus nyaraláshoz a Hawaii-szigeteken.

Annak ellenére, hogy ezek a szigetek nagyon messze vannak tőlünk elérhetőbbek, mint gondolnánk A Hawaii-szigetek az USA nyugati partjától csupán néhány óra plusz repülésre van, de nem kell feltétlenül egészen a Hawaii-szigetekig repülnünk, a legtöbb hajótársaság a szigetekre Ensenada (Mexico) Vancouver (Kanada) vagy Los Angeles kikötőjéből indítja útjait. Ezek a hajóutak átlagosan 5 napot töltenek a tengeren, mielőtt elérik a szigeteket, vagy amennyiben onnan indulnak a fent említett kikötőkbe érnek vissza és szintén 5 napot töltenek a tengeren hazafelé. Amennyiben 7 napos Hawaii hajóútra vágyunk kihagyva a sok tengeren töltött napot, akkor a Norwegian Cruise Line Pride of America hajóját kell választanunk, amelynek jellegzetessége, hogy amerikai zászló alatt hajózik és így ez az egyetlen hajó, ami megengedheti, hogy kizárólag csak amerikai kikötőket érintsen az útvonala során.

A modern hajótársaságok közül a Carnival Cruise Line, Norwegian Cruise Line és Royal Caribbean Int., a prémium hajótársaságok közül a Princess, Holland America Line és a Celebrity kínál változatos útvonalakat a Hawai’i szigetekre.

 

Hilo (Hawai'i Nagy-sziget)

A nagy szigetnek (Big Island) is nevezik Hawai'i legnagyobb szigetét, mely számos egyedülálló látnivalót kínál. A Vulkán Nemzeti Parkban találjuk a Föld két igen aktív vulkánját a Kilauea-t és a 4000 méteren fekvő Mauna Loa-t melynek kráterét és hegyoldalát nem ritkán hó fedi, így egyedülálló kontrasztot kaphatunk a meleg trópusoktól a hófedte csúcsokig. A Kilauea vulkánt érdemes egy helikopteres túra alkalmával felfedezni, megtekinthetjük a kalderát és a láva mezőket egészen addig, amíg a forró vörös láva a tengerbe ömlik. A sziget belsejében található Akaka Nemzeti Parkban megismerhetjük a szigeten honos növényeket és a trópusi dzsungelt, valamint a 130 méteres óriás Akaka vízesést is.

 

Honolulu (O'ahu)

Honolulu városa mindent megadhat, amire csak vágyik! A világ egyik leghíresebb és legszebb tengerpartján nem mindennapi élmény a habokba vetni magunkat vagy éppen szörfözni tanulni. A Waikiki partszakasz végét a Diamond Head vulkán uralja, melynek egyedülálló karaktere összetéveszthetetlenné teszi bármely más tengerparttal. A parton lévő számtalan étteremben és bárban megismerhetjük a sziget egyedülálló gasztronómiáját. Vásárlási lehetőség nyílik a városban, letisztult modern környezetben.

A várostól nem messze található Pearl Harbor, mely a 2. világháború emlékét őrizve emléket állít az ott elesett katonáknak és civil áldozatoknak. A szigeten számos varázslatos tengerpartot is találunk, amelyek mind tovább emelik a sziget fényét.

 

Kona (Hawai'i Nagy-sziget)

A Hawai’i sziget nyugati partján fekvő Kona a kávéültetvényekről és kávéjáról világhíres, itt érdemes a bárban koktél helyett egy jó kávét kérni, a sziget klímája egyedi aromát ad a kávébaboknak.

A vulkáni eredetű sziget 130 kilométeres partszakasza számos gyönyörű tengerpartot rejt, valamint itt érdemes a tenger alatti világgal is közelebbről megismerkedni, hiszen a mélyben számos színes halacska és teknős úszhat el a szemünk előtt és ha igazán szerencsések vagyunk egy-két delfin is szegődik a társaságunkba.

 

Kahulai (Maui)

Az összes Hawaii-szigetek közül, Maui az, amely,  leginkább megtestesíti mindazokat a tulajdonságokat, amelyek vonzzák a turistákat a szigetekre: buja trópusi erdők, meredek hegyek, nagyszerű strandok,vulkáni tájak és végtelennek tűnő  szórakozási lehetőséget. A sziget legnagyobb városa Kahului az északi parton van, ahol számos szálloda, étterem és bár várja az utazókat kiváló tengerpartokkal. A Haleakala Nemzeti Park lehet a fénypontja egy egész napos kirándulásnak  a hatalmas vulkanikus park rejtegeti a világ legnagyobb szunnyadó vulkánját, a  Haleakala-t mely  21 mérföld kerületű kráterével emelkedik a felhők fölé. Érdemes innen a napfelkeltét megnézni amikor, a felkelő nap színes festővászonként használja az égboltot.  A golf rajongóknak is tartogat meglepetést a sziget, hiszen a sziget méltán híres a kiváló golfpályáiról is. A bálna les a másik nagyon kedvelt fakultatív kirándulás, mely során a bálnákat természetes környezetükben figyelhetjük meg decembertől májusig. Keressék fel a Maui Ocean Centert, amely részletesen bemutatja a sziget tenger alatti élővilágát és a bálnákról is tanulhatunk egy-két újdonságot.

 

Nawiliwili (Kaua'i)

Azt mondják, hogy a Földön nincs még egy olyan hely, ahol annyit esik az eső mint Monunt Wai’ale’ale hegyekben, melynek eredménye, hogy a Na Pali tengerpartot borító sziklákat zöld takaró vonja be, ezért a szigetet Zöld szigetnek is nevezik.

A szigeten forgatták a Jurassic Park filmet, ezért ha egy két részlet ismerős, ne ijedjen meg, nem jönnek a dinoszauruszok. A szigeten találhatjuk a Csendes-óceán Grand Canyon-ját, az 1000 méter mély Waimea Canyon-t.

A  kis szigetet könnyen felfedezhetjük, a kérdés csupán az lehet, hogy a bájos kis falvakban  és esőerdőkben töltsük el a napot, vagy a narancsos-vörös kanyon felfedezésével.