Közép-Amerika

A Mexikó és Dél-Amerika között elterülő térség egyedülálló ősi kultúrájával, trópusi őserdőivel, színes élővilágával, meleg klímájával, azúr tengerrel és a történelem egyik mérnöki csodájával, a Panama-csatornával várja az idelátogatókat. Szeptember és április között érkezik a legtöbb tengerjáró a térségben, de néhány hajótársaság egész évben kínál hajóutakat . A Panama-csatornát is átszelő hajóutak általában 15-25 naposak és változatos útvonalon közlekednek a keleti és a nyugati partvonal között, az évnek egy bizonyos időszakában elérhetőek, mivel a legtöbb hajótársaság az útvonal váltás miatt iktatja be ezeket az útvonalakat. (például, amikor egy hajó a nyári időszakot Alaszkában tölti, a téli hónapokat pedig a Karib-szigeteken)

 

Panama-csatorna, Panama

A legtöbb tengerjáró méretéből kifolyólag nem kelthet át a Panama-csatornán, viszont a kisebb hajók igen, sőt, az elmúlt években a lehetőségek és a méretek összhangjaképpen számos hajó szélességét éppen a csatorna méreteihez terveztek (pl. Carnical Cruise Line-Spirit Class hajóit) , így biztosítva azt, hogy akadálytalanul áthaladjon a zsilipeken (Lock), még ha éppen 10-10 cm marad a hajó illetve a Lock oldala között.

A több lépcsőn áthaladva érünk el végül a belső Gatun tóhoz, melynek végén ismét több lépcső vár minket, hogy az óceán vízszintjéhez igazodva a hajó szabadon kiúszhasson a nyílt vízre.

Az Atlanti-óceán felől érkezőket a Gatun Lock fogadja, míg a Csendes-óceán felől a Miraflores Lock, szélességük 33,53 méter és hosszuk 320 méter.

A csatornán áthaladva végignézhetjük az egyes munkafolyamatokat, érezhetjük, ahogy emelkedünk illetve süllyedünk valamint megcsodálhatjuk a csatorna élővilágát és a munkások erőfeszítésnek és áldozatainak eredményét.

 

Colon , Panama

A Panama- csatorna kapuja a keleti parton, de a város ennél sokkal többet rejteget.

Megismerkedhetünk a helyiek életével, a közelben lévő trópusi erdők élővilágával éppúgy, mint a helyi indián kultúra és a spanyol hagyományok örökségeivel.

Természetesen fakultatív kirándulás kereteiben a Panama –csatorna történelmét is megismerhetjük és beletekinthetünk a csatorna illetve a Lock-ok működésének titkaiba.

Elutazhatunk akár Panama városáig a csatorna mentén, egy teljesen más világot megismerve.

 

Puntarenas, Costa Rica

Costa Rica nyugati részén a legkedveltebb tengerpartok közé sorolható, ahol a közelben 14 nemzeti park és rezervátum rejtőzik, valamint a világ legjelentősebb kávé és banánültetvényeit is itt találhatjuk.  

Feltétlenül látogassuk meg a nemzeti parkok egyikét, hogy betekintést nyerhessünk a trópusi erdők, egzotikus fák és virágok valamint az élővilág mindennapjaiba, erre kiváló lehetőséget kínál a Poas Nemzeti Park valamint a Carara Biológiai Rezervátum ahol találkozhatunk számos majomfajjal, papagájokkal, pillangókkal és krokodilokkal. Egy viszonylag rövid kirándulás alkalmával a Pan Amerikai úton eljuthatunk San Jose-ba, Costa Rica fővárosába valamint Sarchi városába, ahol megismerhetjük a helyiek életét és termékeit. Felejthetetlen élményben lesz részünk, ha felkeressük a Central Volcanic Valley-t, ahol megtekinthetjük az óriási vulkánkráter tavat.

 

Belize-City, Belize

Belize a Karib-tenger partján, egyedülálló természeti sokszínűségével és a Föld talán legjobban megőrzött területeivel rendelkező színes kis ország, ahol a helyiek összhangban élnek a Föld Anyával és mindent megtesznek a természet megőrzésére, az egyensúly megteremtésére. Kutatók minden évben számos új fajt fedeznek fel a közeli esőerdőkben, melyek nemcsak számos élőlény otthona, hanem a több ezer éves, eltűnt Maja városok rejtekhelye is egyben. Belize-City-ből indulva számos eddig feltárt Maja romvárost kereshetünk fel, valamint több mint 700 féle fa fajjal és több mint 500 féle madár fajjal találkozhatunk a dzsungel mélyén. A part mentén fehér homokos strandok várnak, valamint korallzátonyok és változatos tengeri élővilág, ahol érdemes a víz alá merülni.  A város múzeumai mindemellett érdekes leleteket rejtegetnek. Érdemes felkeresni a helyi kézműves piacokat valamint a helyi állatkertet is.

 

Puerto Limon, Costa Rica

A keleti parton található Costa Ricában, többek között arról is híres, hogy innen indultak az első banánszállítmányok Észak-Amerikába a késői 19.században. Természeti kincsei szintén egyedülállóvá teszik a partszakaszt, amely számos tengerjárót csábít a városba.

Részt vehetünk szervezett, vezetővel irányított túrán a dzsungelbe, ahol utunkat majmok, madarak iguánák és számos különleges orchideafaj szegélyez.

Ellátogathatunk neves banánültetvényekre is és betekinthetünk a helyiek életébe. Érdemes felkeresni a Braulio Carrillo Nemzeti Parkot, ahová egy rövid út során juthatunk el vagy akár eljuthatunk a San Jose-ba, a fővárosba.

Akinek kedve támad még rafting túrát is választhat a számtalan fakultatív kirándulás közül.

 

Cartagena

A történelmi Cartagena városa a Karib-tenger partján fekszik Kolumbiában, nagy múltra tekint vissza, melyet a város építészete jól tükröz. A város majdnem teljesen egy lagúnával körülvett területen fekszik, melyet a 17. században épített erődítmény védett  a spanyolok ellen.

Számtalan hangulatos kisutcában találjuk magunkat az óvárosban, mely árnyékos utcái menedéket nyújtanak a hőség ellen míg felfedezzük a csodás barokk stílusban épült város hagyatékát.

Kötelező látnivaló a Plaza de la Independencia ( A függetlenség tere) és a Palaca of the Inquisition (inkvizíció palotája) és a múzeum, ahol megismerhetjük a város történelmét és a spanyol inkvizíció brutalitását.

 

Roatan

Honduras-tól csupán 14 mérföldre a Karib-tengerben található Ruotan szigete, tengerpartjait fehér homok borítja és pálmafák szegélyezik, az egyik legjobb hely a kikapcsolódásra, romantikára valamint a búvárkodásra és a horgászatra is, nem hiába az egyik legkedveltebb apró sziget a térségben.

A változatos tájat trópusi erdők és fehér homokos kristálytiszta vizű tengerpartok teszik ellenállóvá. Ruotan a modern és gyorsan fejlődő szigetek közé tartozik, változatos kultúrája a spanyol, brit indiai és afrikai hagyományokból gyökerezik.

Érdekes látványosság az Iguána Farm és Madár Park.

 

Puerto Quetzal

Puerto Quetzal egy viszonylag új kikötő a Csendes-óceán partján Guatemalában, melynek legfőbb funkciója a régi San José kikötő felváltása volt. A város a varázslatos Maja romok kapuja is, ahonnan olyan titokzatos helyekre juthatunk el, mint Tikal, amely az ősi maják egyik legfontosabb városa volt, a város még ma is áll és az egyik legjobban megőrzött Maja városként tartják számon.  

A másik igen kedvelt program melyet Puerto Quetzal kínál, az a madár les, questzal a neve annak a madárnak is, amely Guatemala szimbólumává vált és ami után a kikötő a nevét kapta.

A mélytengeri halászat kedvelői számos lehetőség közül választhatnak.