Vörös-tenger

A Vörös-tenger évezredek óta fontos szerepet játszott a történelem során, neves hadvezérek és bátor népek keltek át vizén, táplálta és védte a környékén lakó törzseket. A Szuezi-csatorna megnyitásával egyre nagyobb tengeri forgalmat bonyolított le, hiszen megnyílt egy rövidebb út az Indiai-óceán felé. Tengerpartja évtizedek óta vonzza a turistákat finom homokos illetve korallzátonyos partszakaszaival és bámulatos víz alatti világával. A hajótársaságok csupán néhány éve szerveznek olyan hajóutakat, melyek kizárólag ebbe a régióba hajóznak, számos történelmileg igen fontos látnivalót és élményt kínálnak a hajózó utasoknak.

A szárazföldi repülős nyaralásokkal szemben a hajóutak alkalmával nem kell lemondanunk egyik fő látványosságról sem, eljuthatunk Kairóba, Luxorba, Petrába és a leggyönyörűbb merülőhelyekre is úgy, hogy nem kell korán hajnalok hajnalába felkelnünk és éjszaka visszautaznunk, marad bőven időnk a pihenésre és a feltöltődésre, még akkor is ha egy 7 éjszakás útvonalat választunk. A hajók további előnye a szárazföldi szállodákkal szemben, hogy a fedélzeten biztonságban fogyaszthatja a finomabbnál finomabb ételeket, nem kell aggódnia, hogy elkap valamilyen gyomorfertőzést.

 

 

Sharm el Sheikh, Egyiptom

A búvárok paradicsoma a világ egyik legcsodálatosabb korallzátonyait rejtő partszakkal állunk szemben. A Ras Mohamed Nemzeti Park egyedülálló víz alatti élővilága ezer színben csillogó halakat, teknősöket, cápákat rejt. Akár csupán könnyűbúvárként, akár tapasztalt mélytengeri búvárként merülünk le, biztosak lehetünk, hogy olyan látványban lesz részünk, mint sehol máshol. A partszakasz természetesen számtalan homokos vagy korallos tengerparttal is várja az idelátogatókat, elsősorban a Naama Bay-ben, ahol számos étterem és bár kínálja a mentateát egy vízipipa és a helyi gasztronómia remekeinek kíséretében. A sivatag kapujában választhatunk különböző szafarik közül is, akár teveháton, vagy dzsippel indulunk neki a túrának egyedülálló élményeket szerezhetünk, megismerhetjük a berberek életét és minden napjait is. Sharm el Sheik-től nem messze egy fakultatív kirándulás keretében felkereshetjük a Szt. Katalin Kolostort, amely a világ egyik legidősebb lakott keresztény kolostora, itt található a valamikori égő csipkebokor, ahol a Biblia szerint az Úr megszólította Mózest. A környék másik nevezetessége a Mózes hegy, mely 2300 méteren magasan fekszik és a Biblia szerint itt kapta meg Mózes a híres 10 parancsolatot.

 

Aqaba, Jordánia

A város már a i.e. 4000 évvel ezelőtt is lakott volt, elhelyezkedésének köszönhetően mindig is fontos szerepet töltött be, hiszen összekötötte Európát, Közel-Keletet, valamit Ázsiát és Afrikát. Innen kiindulva nemcsak Jordánia, hanem akár Egyiptom és Izrael csodáit is megismerhetjük.

Néhány órás utazással felfedezhetjük Petra kőbe vésett városának történetét valamint elutazhatunk a vörös kősivatagba, Wadi Rum-ba, ahol egy dzsip túra keretein belül megcsodálhatjuk a természet alkotásait és rejtőzködő élővilágát. Aqaba szintén kiváló búvárkodási és pihenési lehetőségeket kínál a passzívabb utazók számára.

 

Adabiyah, (Kairó)Egyiptom

Kairó kapujaként használt kikötőből indulva kezdődhet a piramisok felfedezésének nagy napja.  Az ókori világ hét csodája közé sorolt, több mint 4500 éves Ghízai piramisok Kairó külvárosában várnak ránk az őrző Szfinx társaságában.

A belvárosban található Egyiptomi Múzeumban tekinthetjük meg az egyiptomi fáraók hagyatékát bemutató legnagyobb kiállítást, itt találkozhatunk többek között Tutankhamon hagyatékával is.

De Kairó ennél sokkal többet kínál, keressük fel a híres Mohame Ali alabástrom mecsetet a Citadellában, valamint fedezzük fel Kairó keresztény negyedét is. Kairótól nem messze van Szakkara, ahol az első piramisnak tekintet, lépcsőzetes Dzsószer piramisával ismerkedhetünk meg.

 

Safaga, (Luxor) Egyiptom

Kiváló tengerpartja és szállodasorai ellenére, itt sem kizárólag Safaga látványosságaiért kötnek ki a tengerjárók, hanem a közeli Luxor, az egykori Théba megismeréséért.

Felfedező utunkat célszerű a Memnon kolosszusoknál kezdeni, majd Egyiptom egyetlen női fáraójának, Hatsepszut hegyoldalba vésett templománál folytatni. Innen már majdnem látni a Királyok-völgyét, ahol a legnagyobb fáraók nyugodtak egykor.

A Nílus másik partján a hatalmas oszlopokkal rendelkező Karnaki Templomot tekinthetjük meg, mely méltó befejezése lehet egy ilyen történelemmel mélyen átitatott napnak.