Ázsia

A kontinens egzotikus úti céljai napjainkban már nemcsak a szárazföld felől, hanem a tengerről érkezve is könnyen felfedezhetjük. Szüksége lesz majd, hogy minden érzékszervét kihegyezve érkezzen, hogy be tudja fogadni azt a számos élményt, melyet csak itt tapasztalhatunk meg. Évezredes tradíciók és kultúrák, hívogató tengerpartok, gazdag történelem várja az utazókat. Az országok első látásra lehet, hogy hasonlónak tűnnek, de jobban megismerve felfedezhetjük egyediségüket és különleges értékeiket. Japán, India, Kína, Thaiföld, Malajzia, Indonézia, Vietnám, Dél-Korea, Szingapúr mind felfedezésre vár. A világkörüli hajóutaktól eltekintve számos hajótársaság kedveskedik utasainak ázsiai hajóutakkal, melyeket könnyen össze is kapcsolhatunk, így egyszerre több ország életébe és kultúrájába is belekóstolhatunk. A legtöbb hajóút általában 10 napos, de találunk egy hetes vagy akár rövidebb útvonalakat is, számos hajótársaság ajánl elő vagy utónyaralást is, hogy jobban megismerhessük ezeket az egzotikus országokat.

Peking

Annak ellenére, hogy Peking nem kikötőváros, könnyen bejárhatjuk, mivel a hajók többsége a Tianjin kikötőben köt ki, ahonnan eljuthatunk Kína fővárosába. Több ezer éves történelem fogad bennünket, a világ legnagyszerűbb városai közé sorolják a nagy utazók. Számos látnivaló közül kihagyhatatlan a Peking szívében található Tiltott Város palotakomplexumai, templomai és múzeumai. A városból indulhatunk a Nagy Fal felfedezésére is, mely évszázadok óta Kína szimbóluma.

Bangkok

Az egzotikus thai királyi város egyben a világ egyik legmozgalmasabb és legizgalmasabb városa is, ahol az élet a Chao Praya folyó körül forog, mely kettészeli Bangkokot. A „sárkány hajók” fedélzetén könnyen eljuthatunk a világhírű úszó piachoz, mely szorosan összekapcsolódik Bangkok kereskedelmi életével is. A királyi paloták hűen tükrözik a thai kultúrát és életfilozófiát, mely napjainkban is otthont ad a királyi családnak. A lélegzetelállító komplexum számos épületből, palotából és templomból áll egy gyönyörű kertben. Feltétlen keressük meg az óriás fekvő Buddha-t valamint a smaragd Buddha-t, melyet egyetlen smaragd kőből faragtak ki. Ne hagyjuk ki a város óriási nyitott piacát sem ahol számos emléket és érdekes tárgyat is vásárolhatunk, a világmárkának tűnő órák és ruhaneműk többsége persze hamis, alkudni viszont itt is kötelező. Ha időnk engedi, fedezzük fel a város élénk éjszakai életét is.

 Mumbai (Bombay)

 India észak-nyugati partján található város számtalan különböző arccal rendelkezik éppúgy, mint színes történelme. Legjobban vezetett túrán fedezhetjük fel, hiszen a város hatalmas, így alkalmunk lesz megtekinteni a nyitott közösségi mosodákat és a varázslatos kerteket is egyaránt. Egy rövid hajókirándulással megközelíthetjük az Elefánt szigetet, mely nevezetessége a 6. századból származó sziklába vájt templom. Fedezzük fel Mumbai piacait is, ahol számos kézműves és helyben készített termékeket vásárolhatunk kiváló minőségben a textilektől az ékszerekig, alkudni itt is kötelező.

 Hong-Kong

 A sziget, mely sok éven át tartó brit uralom után visszakerült Kínához 1997-ben. Ma, se nem igazán brit se nem igazán kínai város, a két kultúra ilyen összekeveredését sehol sem láthatjuk máshol a világban, mint itt. A fejlett modern metropoliszban mindent megtalálunk, amire csak szükségünk lehet. A belvárostól kicsit távolodva felfedezhetjük, hogy Hong-Kong nem csak felhőkarcolók és üzletek, éttermek és irodaházak sokasága, áthajózva a Lantau szigetre megismerkedhetünk a város régi lakosaival és hagyományőrző életstílusával. A várost könnyen három részre oszthatjuk, maga a Hong-Kong sziget a felhőkarcolókkal csupán egy kis területen fekszik, a látogatók többsége itt tölti ideje túlnyomó részét, a második rész a Kowloon félszigeten elfekvő terület, a hong-kongi kikötővel szemben, a harmadik pedig egy új rész, mely nagy része fejletlen terület. Ne hagyjuk ki Victoria Peak vagy Tai Ping Shan felvonót, melyek több száz métere visznek a város fölé, ahonnan csodás panoráma nyílik az egész öbölre és a városra.

 Shanghai

 Az Orient gyöngyszemének is nevezett város történelme igen gazdag, napjainkban Kína vezető gazdasági városa, hihetetlenül gyors fejlődésnek lehettünk a tanúi az elmúlt években. Ma 17 millió ember nevezi a várost otthonának. A Pudong New Area a valamikor mezőgazdasági és állattenyésztő terület helyén áll ma a világ egyik legnagyobb gazdasági központja, itt található többek között a Shanghai Tőzsde is. Az elmúlt csupán 15 évben számtalan felhőkarcoló nőtt ki, és folyamatos építkezések folynak ma is. A város legfőbb látványosságai közel vannak egymáshoz, így azokat legkönnyebben gyalog fedezhetjük fel. Ne hagyjuk ki a Yuyuan történelmi belvárost, mely a város központjában van, vagy az Art Deco stílusban épült épületeket.

 Osaka

 Osaka a japánok kedvenc nyaralóvárosa, gyönyörű, nyüzsgő, de egyben nyugalmas is. A gazdag történelmi és kulturális örökségnek köszönhetően a japán kormány nagy összegeket fektetett turisztikai fejlesztésekbe és a város tisztán tartására. A lakosság többsége keményen dolgozik minden nap, ezért, ha van egy kis idejük azt szeretik éttermekben, bárokban, karaoke partikon eltölteni, így az idelátogatók élénk éjszakai élettel találkozhatnak. A város kiváló vásárlási lehetőségeket kínál. Osaka, Japán 3. legnagyobb városa, mely több mint 500 éves történelmi múltra tekint vissza. Legfőbb látnivalók közé tartozik az Osaka palota, melyet 1580 körül építettek, ez az ország leghíresebb palotája is egyben. Érdemes felkeresni az Osaka Aquariumot is, ahol 380 000 fajjal ismerkedhetünk meg. Aki szeretné megnézni a várost madártávlatból is, feltétlen keresse fel a Floating Garden Obszervatóriumot is ahonnan mesés kilátás nyílik a városra.