Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak - Étkezés, italok és dohányzás a fedélzeten

Étkezések a nap folyamán

A hajótársaságok a fedélzeten változatos és bőséges étkezési lehetőségeket, ízek és világkonyhák kavalkádját kínálja egyszerre. A hajójegy ára a legtöbb esetben tartalmazza a teljes ellátást, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nap 24 órájában rendelkezésére áll valamilyen étkezési lehetőség.

A napszaknak megfelelően általában több helyen is étkezhetünk kedvünk szerint. A büfék és éttermek nyitva tartása összhangban van egymással, így mindig talál egy lehetőséget arra, ha megéhezne.

Reggeli

• Fő étteremben

• Lido fedélzet büféjében (Lido: az a szint, ahol a medencék és a napozók többsége található)

• Szoba szervizből is (room- service), ha kedvünk úgy tartja, hogy a kabinban fogyasszuk a reggelinket. A legjobb ilyenkor, ha lefekvés előtt kitöltjük a reggeli szoba szerviz kártyát, amelyet a kabinban megtalálunk. Ezen a kártyán be kell jelölni a kért ételeket és italokat és az időpontot, amikor a reggelit szeretnénk. A legtöbb hajótársaság szoba szerviz szolgáltatása ingyenes.

Ebéd

• Fő étteremben

• Lido fedélzet büféjében

Vacsora

• Fő étteremben

– A vacsora a legtöbb hajón két ültetési időre (turnusra) oszlik, a foglalásnál lehetőség van kiválasztani azt a vacsoraidőt, amely legjobban beleillik szokásainkba, illetve jelezze az ültetéssel kapcsolatos igényeit. Sajnos ezek a kérések nem garantálhatók, de az étterem vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy kérésünket teljesítse még érkezésünk előtt.  Bármely ültetési időt is preferálja, az esti előadásokról és show műsorokról semmiféleképpen sem marad le, mivel azok is az ültetésekhez igazodnak, így kétszer adják elő egy este.

– Kötetlen ültetési lehetőséggel is egyre gyakrabban találkozhatunk az újabb hajókon, ahol az a fő étterem nyitva tartásán belül bármikor érkezhetünk a vacsorára és oda ülhetünk ahol szabad helyet találunk. Nagyon sok utas kedveli ezt a kötetlen étkezési formát, ezért egyre több hajón találkozunk ezzel a lehetőséggel. A Norwegian Cruise Line minden hajóján lehetséges ez az étkezési forma. A Royal Caribbean Int. valamennyi hajóján is elérhető, valamint néhány útvonalon és hajón találkozhatunk a családi kötetlen ültetéssel is, amelynek lényege, hogy gyorsított kiszolgálást biztosít a gyerekeknek (3-11 éves korig), akiket a vacsora után átkísérnek az „Adventure Ocean” foglalkoztatóba.

• Lido fedélzet büféjében

• Specialitás éttermekben (foglalás szükséges, és egy adott díjat számolnak fel. Az éttermekben gasztronómia ínyencségeket próbálhatunk ki, nem ritkán Michelin csillagot elnyert szakácsok irányítják a specialitás éttermeket)

Egyéb étkezések a nap folyamán

Hajónként és hajótársaságonként igen eltérő lehet, de az alábbiakat mindenhol megtalálhatja:

  • A szoba szerviz a legtöbb hajón 24 órán át működik és ingyenes szolgáltatás a legtöbb hajótársaságnál

  • Délutáni tea

  • Éjféli büfé

  • Gála vacsora

  • 24 órás pizzéria (Carnival Cruise Lines)

  • Jég krémbár (nem minden hajón)

Italok

A részvételi díj  az alábbi italokat tartalmazza:

– víz, tea, kávé, gépi üdítőitalok (nem minden hajón) reggelinél gyümölcslevek

A hajóutunkhoz különböző italcsomagokat is foglalhatunk pl: üdítő csomag, borcsomag, kávé csomag stb.

Azok a hajóutak, amelyek ára egyéb italokat is tartalmaznak, külön jelöljük.

Alkoholos italok

A hajótársaságok többsége a 21 éves korhatárt írja elő az alkoholfogyasztásra, kivéve az alaszkai illetve a hawai'i-szigeteki, dél-amerikai valamint új-zélandi hajóutaknál 18 év felett sör illetve bor fogyasztható szülői engedéllyel. Az európai útvonalakon 18 év felett szülői engedély nélkül fogyasztható alkoholtartalmú ital.

A fedélzetre alkoholos italokat felvinni nem lehet. Amennyiben a fedélzeten vásárol alhohol tartalmú italt a duty free boltban, illetve bármely kikötőkben, azokat egy biztonságos helyre viszi a személyzet és az utolsó nap a vásárolt termékeket a kabinjába szolgáltatják vagy egy kijelölt helyen átveheti. Néhány hajótársaság ( pl. Carnival Cruise Line ) engedélyez 2 palack bort a fedélzetre vinni, viszont ha azt közösségi területen fogyasztják el, akkor úgynevezett „dugódíjat” kell fizetni, ami min. 25 USD.

Amennyiben bármely utas erősen ittas állapotba kerül, hogy önmagára vagy más utasra veszélyt jelent, a hajó vezetősége dönthet az utas azonnali leszállításáról.

Dohányzás

A zárt közterületek az összes hajón dohányzásmentes területnek minősülnek. A kabinokban sem engedélyezi a dohányzást. A cigaretta csikket szigorúan tilos a tengerbe dobni! Ennek két fő oka van, az egyik a természet és a tenger élővilágának védelem, a másik ok, biztonsági szempontok alapján nagyon fontos, mivel a szél a kidobott cigarettát könnyen visszafújhatja egy másik szintre, ahol igen tűzveszélyes lehet.  Amennyiben szivarozni vagy pipázni szeretne, ezt kizárólag a hajó erre kijelölt helyén teheti, ami általában egy erre kialakított kellemes bár. A külső nyitott, szabad levegőn lévő szinteken szintén megengedett a dohányzás, szivarozás illetve a pipázás, kivéve az étkezési helyekhez közelebb eső területeket, sport- létesítményeket, gyerek területeket és egyéb olyan helyeket, melyek kijelölten nem dohányzó területek. A dohányzási szabályokat megsértő utasok súlyos büntetéssel számolhatnak.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk