Közel-Kelet

Fedezze fel az 1001 éjszaka hazáját, ahol a hagyományok a luxus életvitellel és a természeti csodákkal keveredve egyedi világot teremtett. Az Arab-öbölben tett hajóút során betekinthetünk a Sheikh-ek életébe, a gazdagság és hagyományok tiszteletébe éppúgy, mint az arab gasztronómia varázslatosságába. Egy hét napos hajóút során felfedezhetjük az Emirátusok legfontosabb városait, mint Dubai, Abu Dhabi, Al Fujairah, valamint ellátogathatunk Bahrainbe és Muscat városába Ománban. A hosszabb hajóutak alkalmával Salalah városát is felfedezhetjük Ománban, valamint a Vörös-tenger ékköveit is, mint Aquaba, Eilath, Safaga, Sharm el Sheikh.

 

Dubai (U.A.E.)

Egyszerre lenyűgöző, kifinomult, fényűző és gazdag. Dubai egyike a világ káprázatos úti céljaink, első osztályú vásárlási lehetőségeket kínál, mindemellett óriási hangsúlyt fektetnek a kulturális örökségekre és hagyományokra. Dubait látni kell, elmesélni nem lehet, modern mega város, első látásra lenyűgöző a futurisztikusan modern épületek látványa, majd a következő pillanatban a Soukba érkezvén (arab bazár) úgy érezzük, hogy visszamenetünk a jövőből a múltba, arany, fűszerek, parfümök, arab kézművesek munkái amerre a szemünk ellát. Utána megérkezvén egy modern bevásárlóközpontba, újra a jövőbe érezzük magunkat, prémium kategóriás üzletek, fedett sípálya a sivatagban …hát mi kell még? Ki hinné, hogy Dubai 60 évvel ezelőtt csupán egy kis halászfalu volt, a gyors fejlődését hűen dokumentálja a Dubai Múzeum. A város büszkélkedhet a világ legnagyobb épületével a Burj Khalifa képviseletében, melynek magassága 828 méter.

 

Abu Dhabi (U.A.E.)

A "világ leggazdagabb városának” is nevezett Abu Dhabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, egy szigeten fekszik a nyugati parton. Elbűvölő közel-keleti üdülőhely, egész évben meleg napsütéses idővel várja az idelátogatókat, bármilyen céllal érkezzenek is. Ízelítőt kaphatunk a luxus arab világból, a kosmopolita város életéből és kultúrájából. Kihagyhatatlan a Sheikh Zayed Nagymecset, amely a világ egyik legnagyobb mecsete, 800 kupolával és 1000 oszloppal büszkélkedhet. A másik Abu Dhabi látványosság az Emirátus Palota, amely egy 7 csillagos szálloda, 85 hektáron elterülő kertje, privát fehér homokos tengerpartja teszi nagyon vonzóvá a tehetősebb turisták számára. Érdekes látványosság a Heritage Village (Örökség Falu) szabadtéri múzeum, mely bemutatja a sivatagi életet, az állatokat, sátrakat, valamint a kézművesek, takácsok és szakácsok mesterségeit. A vásárlás is hozzátartozik a szinte „kötelező” tennivalókhoz, világszínvonalú kereskedelmi központok, csillogó plázák, bazárok mind megtalálhatóak, ahol hagyományos helyi termékeket valamint világmárkákat egyaránt beszerezhetünk.

 

Al Fujairah (U.A.E.)

Egyike a hét Emírségnek, az egyetlen Emirátus, amely nem a Perzsa-öbölben fekszik a másik hat Emírséghez hasonlóan, hanem az Ománi-öbölben található, földrajzi helyzetének köszönhetően tájaiban is különbözik a többitől. A főváros Fujairah City kedvelt kikötő és nyaralási célpont. A többi arab kikötőhöz hasonlóan itt is vonzó vásárlási lehetőségek várnak bennünket, érdemes itt szőnyeget, aranyat, parfümöt és ajándéktárgyakat is venni. Virágzó város, viszont nem annyira futurisztikus, mint Abu Dhabi vagy Dubai, itt könnyebben felfedezhetjük a város régi kincseit. Legfőbb nevezetességek közé tartozik a szép Aina  Madhab Kertek, amely a városon kívül található. A Parkban található a 17. századból fennmaradt Fujairah erőd, gyógyfürdők valamint a mindennapi életet bemutató Fujairah Heritage Park (Örökség Park). A lenyűgöző tengerpart kiválóan alkalmas búvárkodásra valamint vízi sportok kipróbálására, gyakorlására. A szárazföld belsejében található Wadi Wurayah védett terület a Hadzsar Hegyekben, ahol természet megőrizte az ősi növény ill. állatvilágot, olyan veszélyeztetett fajok élőhelye, mint az arab leopárd.

 

 

Muscat (Omán)

A fallal körülvett város Omán legnagyobb városa, az Egyedült Arab Emirátusok szomszédságában észak-kelet felől, míg nyugati irányban Szaud-Arábiával határos. A városközpont nem messze fekszik a kikötőtől, ahol megismerhetjük Muscat varázslatos és karakteres központját. Gondosan megtervezett kirándulások várják az utasokat, hogy a legtöbbet kihozhassanak a rendelkezésre álló napból. A város három részre osztható, Muscat, Multrah és Ruwi, mind a három helyen impozáns várakat találunk, bár ezek zárva vannak, (mivel még mindig használják őket.) kívülről is élvezetes látványt nyújtanak.  A Sultan Qaboos Nagymecset koronázhatja meg az Muscatban eltöltött napunkat, amely a város egyik jelképe a magas minaret tornyokkal és márvány udvarával. A mecsetet megtekinthetjük minden reggel (kivéve péntek) és megcsodálhatjuk a világ legnagyobb szőtt imaszőnyegét, amely 4200 négyzetméteres !!! A Zawawi mecset szintén meseszép, rózsaszín márványból készült, a kifordított lótuszvirágra emlékeztető formája és a 22 karátos arannyal befedett kupolája teszi egyedülállóvá. Túl a város falain homoksivatag dűnéi várnak, az aktívabb utasoknak ajánljuk, hogy csatlakozzanak valamelyik sivatagi szafarihoz, hogy felfedezhessék a sivatag szépségét is.

 

Salalah (Oman)

A tömjén városa Salalah, az Ománi Szultánság második legnagyobb városa, valamint Omán jelenlegi vezetőjének, Sultan Qaboos bin Said szülőhelye. A régió a Dhofar tartomány része, amely híres tömjénjéről valamint a buja növényzetről és trópusi klímájáról, a területen kivételesen több eső esik, ezért zöld tájakkal, pálmafákkal, papaya és banánfákkal találkozhatunk. A városon a tömjén útján fekszik, mely 5000 éves történelemre tekint vissza, sok mindent megtudhatunk a helyi Salalah Múzeumban és a Tömjén Múzeumban ennek az ősi, egykor vagyonokat érő árucikk történetéről. Nem messze fekszik Nabi Ayoub sírja, aki a bibliai Job alakjával azonos, fontos vallási és temetkezési hely ez. Samhuran városa, az elveszett város, az UNESCO világörökség részeként tartja nyilván, egykor kereskedelmi központ lehetett az ókorban és itt lehetett a valamikori Sába királynő kastélya is. A természet szerelmesei is megtalálják a paradicsomi környezetet a lenyűgöző Wadi Darbat Természetvédelmi Parkban, mely otthont ad vadregényes hegyeknek, barlangoknak, lépcsőzetes vízeséseknek, egzotikus vadon élő állatoknak, valamint a Salalah Baobab erdőnek, ahol a több mint 2000 éves fák élnek.

 

Bahrain (Bahain)

Bahrain Királyság, kis szigetország a Perzsa-öbölben, termékeny földje, kelet és nyugat közti stratégiai helyzete, kőolaja, édesvize, gyöngyhalászata hosszú idő alatt igen fejlett központtá tette az országot.  A turizmus fellendítéseképpen egyre nagyobb beruházásokat valósítanak meg, luxusszállodák, golfpályák építésével. Az arab világ minden jellemző vonását felismerhetjük a helyi kultúrában. A Nemzeti Múzeumot érdemes felkeresni, az impozáns épületben számtalan értékes és egyedi kincset őriznek. A 14. században épült erőd Bahrain egyik legfontosabb történelmi emléke, kutatások feltárták, hogy a település már i.e. 3000 évvel is lakott volt. Az ország fontos megálló volt az Indiából Európába közlekedő kereskedők számára. Nem messze találkozhatunk egy másik erőddel, az Araddal, melyet arab stílusban építettek és szintén fontos szerepet töltött be a több ezer éves bahraini történelem során. A partok kiváló strandolási, búvárkodási illetve sportolási lehetőségekkel csábítanak.