Mexikó

Mexikó a ragyogó fehér tengerpartok, több ezer éves ősi Maja építészet, történelem és kultúra, egyedülálló kézműves termékek, élénk éjszakai élet és a kirobbanó energia otthona. Egy csodás nap alatt lehetőségünk nyílik belekóstolni Mexikó 440 tengerpartjainak egyikén egy hamisíthatatlan Margarita koktélba, felfedezni a világ egyik legjobb merülő helyeinek egyikét a Karib-tengeren vagy a Csendes-óceánon, megmászni a Chichen Itza lépcsőit vagy vásárolni a kitűnő ezüst ékszerekből és az eredeti kézműves termékekből.

Az óceánjárók előszeretettel kötnek ki a Yucatán félszigeten található Costa Mayán, Cancun közelében, a Yucatán kincseinek kapujában Progresso-ban és a közeli mexikói szigeten Cozumel-en. Mexikó nyugati partszakaszán ahol nem kisebb városokkal találkozunk, mint Acapulco, Ensenada, Cabo San Luca-n, Manzanillo, Mazatlan, Puerto Vallarta, Xtapa-Zihuatanejo szintén számos tengerjáró megfordul.

 

Costa Maya

A Yucatán-félszigeten elterülő apró kis falucska, csodás tengerparttal, kézműves boltocskákkal, bárokkal és éttermekkel, mindez a kikötőtől néhány lépésnyire.

A kirándulni és felfedezni vágyóknak viszont a hajótársaságok számtalan fakultatív programot kínálnak, mely során a Maya kultúra nyomába eredhetnek, vagy hajókirándulásra indulhatnak horgászni, búvárkodni vagy egyszerűen csak élvezni a kellemes karibi levegőt.

 

 

Cozumel, Mexico

Csupán 19 km-re a Yucatán-félsziget partjaitól fekszik ez a csöpp mexikói sziget, amely számos kincset rejteget. A sziget körüli káprázatos korallzátonyok több száz egzotikus tengeri hal szentélye, kiváló búvárkodási lehetőségeket biztosít mind a felszíni mind a mélytengeri búvárkodáshoz.

A sziget belseje több ezer éves Maja romokat rejteget. Egy rövid hajóúttal eljuthatunk a Xcaret Eco-Archeological Parkba, ahol egy felszín alatti folyóban úszhatunk, a parkban búvárkodhatunk, valamint megtekinthetjük a Maja Múzeumot is.

A szigeten található Chankanaab Park szintén számtalan programmal várja az oda látogatókat, megismerkedhetünk a delfinekkel, fókákkal, oroszlánfókákkal, búvárkodhatunk, megtekinthetjük a Maja múzeumot és romokat, betekinthetünk a maják egykori életébe is. Mind a két parkban van lehetőség a delfinekkel való úszásra.

De akinek még ez sem elég, az belevetheti magát a vásárlásba, a sziget számos lehetőséget biztosít erre, kedvezően vásárolhatunk ezüst ékszereket is, valamint számos bár és étterem gondoskodik a forró hangulatról éjjel és nappal. A csodás tengerpartokat már meg sem említjük, ami szinte már törvényszerű a térségben.

Fakultatív program keretében felfedezhetjük Tulum ősi maja romjait is, mely a Yucatán-félszigeten helyezkedik el közvetlenül a hófehér homokos tengerparton a szürke sziklák tetején.

 

Progresso

A Yucatán-félsziget felfedezésének kapuja, ahonnan olyan ősi és szent helyekre indulhatunk, mint Chichen Itza, Uxmal valamint Merida városa. Merida 18 mérföldre van a kikötőtől, templomai és főtere Mexikó legszebbjei közé tartozik, az épületek alapanyaiban sok helyen felfedezhetjük a Maja romvárosokból elhordott köveket. Progresso városa, amely csupán rövid transzferútra van a kikötőtől, eredeti mexikói városka szép tengerparttal, bárokkal és éttermekkel, a helyi kézműves piac és kis boltocskák egyszerűen kihagyhatatlanok. A Maja romvárosok felfedezésére ajánljuk, hogy fizessenek be egy fakultatív kirándulásra, hiszen azok kicsit nagyobb távolságra vannak a kikötőtől valamint első kézből kaphatunk olyan információkat az idegenvezetőktől, melyeket egy útikönyv sem tartalmaz.

 

Acapulco

A csodás Acapulco védett öbölt a 16. században fedezték fel spanyol felfedezők a világ számára, amely napjainkban modern turistaparadicsommá nőtte ki magát, számtalan étkezési, szórakozási, sportolási és vásárlási lehetőséggel. A város egyedülálló klímájának köszönhetően egész évben kellemes kikapcsolódást biztosít. Kihagyhatatlan a La Quebrada vagyis az acapulcói sziklaugrók bátor mutatványa, amikor a nagy magasból leugranak a keskeny sziklahasadékban rejtőzködő öbölbe. A Coyuca lagúnában megtekinthetjük a vidék vegetációját és élővilágát, egy üvegfenekű hajóval tett hajókirándulás során megnézhetjük a víz alatti Szűz Gaudalupe szobát, vagy a Fuerte de San Diego erődöt, mely a várost védte a kalózok támadásaitól 1616-ban. Acapulco pezsgő éjszakai élete számtalan tengerparti bárral, étteremmel és diszkóval tökéletes befejezése lehet, egy nap forró mexikói napnak.

 

Ensenada

A nyugati parton, a  Baja California félsziget egyik rejtett gyöngyszeme Ensenada amely csupán 65 mérföldre található az USA határától. A városkát 1602-ben alapította Sebastian Vizaíno, amelyet Ensenada-Bahia de Todos Santos névre kereszteltek, napjainkban az egyik leglátogatottabb várossá nőtte ki magát a félszigeten, számtalan bárral, étteremmel és üzlettel várja az utasokat.

A város környéki bortermelésnek köszönhetően finom borokat kóstolhatunk meg.

 

       

 

Cabo San Lucas

A Baja California félsziget legdélebbi pontján, ahol a Csendes-óceán találkozik a Cortez tengerrel, ott találhatjuk meg Cabo San Lucas-t, a trópusi paradicsomot.

Kristálytiszta vize, csodálatos tengerpartja, számtalan golfpályája teszi nagyon vonzóvá mind a filmsztárok mind a mindennapi utazó számára, így napainkban Mexikó egyik legkedveltebb turistaparadicsomává vált.

A félsziget csücskében található sziklák egyedülálló látványt nyújtanak az aranysárga homokos partokkal szegélyezve. Kihagyhatatlan a „Lovers Beach” vagyis a szeretők strandja, ahová kis csónakokkal juthatunk el, az egyik oldalon a Csendes-óceán vizében fürödhetünk, míg a másik oldalon a Cortez tengerben, a rövid csónakút alatt megcsodálhatjuk az ezernyi kis halat az áttetsző vízben, a sziklákon napozó fókákat valamint a tenger és a szél vájta tengeri kis barlangokat, átfolyókat. 

Aki a sporthorgászatot szeretné kipróbálni ennél jobb helyen nem is lehetne, nem is beszélve a búvárkodási lehetőségekről, a bálna lesről, a víz alatti világ legalább annyira színes, mint a felszín felett található  éttermek, bárok és kis üzletek kínálata.

Valószínű, hogy Cabo San Lucas azok a helyek közé fog tartozni ahol majd úgy érzi, hogy éppen csak belekóstolt a város ízébe és ide bármikor szívesen visszatérne.

 

Manzanillo

A nemrég fejődésnek indult kisváros igazi paradicsommá nőtte ki magát, csodálatos természeti környezetének és mesés tengerpartjainak köszönhetően. Itt mindent megtalálunk, amire csak vágyunk: aranyhomokos partok, a mexikói gasztronómia remekei, a környék legnagyobb bevásárlóközpontja,a vibráló kikötő, golfpályák, spothorgászat, búvárkodás  számtalan lehetőségét kínálva. A várost az 1995-ben végigsöprő hurrikán megviselte, de a helyreállító munkálatoknak köszönhetően, mindennek a nyomát se találjuk. A San Pidrito parkban megismerkedhetünk a helyi élővilággal és különleges, ritka madarakkal is találkozhatunk. Érdemes felkeresni a Régészeti Múzeumot, ami a városközpontban van, itt megtekinthetjük az ókori mexikói kézművesek munkáit.

 

Mazatlan

A Csendes-óceán partvidékének egyik legjelentősebb városa, 750.000 fős lakosságával a legnagyobb kikötőváros a Panama és Los Angeles között. A sporthorgászati lehetőségek változatossága és a csodás homokos tengerpart a két legfőbb attrakció, de emellett a golfpályák is számos látogatót vonzanak. Az óváros kulturális örökségnek ad otthont.

A Zona Dorada (az arany zóna) az a városrész, ahol a szállodák többségét találjuk, számos étteremmel és bárral, élénk éjszakai élettel, a központban a Fiesta Land, amely a partik központja.

 

Puerto Vallarta

Puerto Vallarta a csodás homokos partok hazája, hegyekkel körbevett kisvárosi hangulatot árasztó város. A mexikói riviéra szívében fekszik, történelme az 1500-as évekre nyúlik vissza, első látogatóként a spanyol felfedezők érkeztek, később kalózok hajóztak a kikötőbe előszeretettel, a mára gazdag történelmi és kulturális örökségeket hátrahagyva.

A város 26 mérföldes tengerpartja  a világ egyik legszebb partszakaszát kínálja számos sportolási lehetőséggel, mint a tengeri kajakozás, és mélytengeri búvárkodás. Az óváros egyedi hangulatú épületei között bújik meg a főtér, mely kihagyhatatlan látnivalója a Senora de Guadalupe templom, tetején Empress Calotta koronájával.

A belváros helyi piaca is megér egy sétát, ahol helyi mesterek munkáiból vásárolhatunk. Hajókirándulásra is indulhatunk többek között a Marigalente hajóval, amely tökéletes mása Kolumbusz Santa Maria hajójának, valamint elindulhatunk bálnaleső hajóútra is és megfigyelhetjük a tenger óriásainak egy-egy pillanatát.

 

Xtapa-Zihuatanejo

A két város egymástól csupán 4 mérföldre helyezkedik el, történelmük mégis összefonódik, épp úgy mint a fehér homokos tengerpartjuk. A két város két különböző karaktert képvisel, míg Zihuatanejo megmaradt hamisíthatatlan mexikói falunak, képviselve a helyi tradíciókat és megőrizve a természeti szépségeket, addig Ixtapa mindent megad a kényelmes és kellemes időtöltéshez, modern szállodák, éttermek és bárok sokaságával tarkítva, a mexikói kormány 1970 óta fáradozik azon, hogy olyan létesítményeket hozzanak létra, amely az ideérkezők minden kívánságát teljesíti. Érdemes felkeresni a Barra de Potosí lagúnát, ahol helyiekkel éppúgy mint a lagúna és a tengerpart élővilágával.  A búvárkodás kedvelőinek ajánljuk, hogy egy rövid hajóúttal menjen át az Ixtapa szigetre, a transzferhajó 10 percenként jár 11:30 és 5:00 között.