Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak - Hajózás történeti áttekintése

    

A hajó feltalálását, nem lehet egyetlen kultúrához kötni. Az, hogy a hajózás idővel globális léptékűvé válhatott, az európai fejlődés eredménye, és gyökerei az ókori Egyiptomig vezethetők vissza.

„Navigare necesse est, vivere non est necesse”

Hajózni szükséges, élni nem muszáj – mondta Pompeius hajósainak az ókorban, amikor viharban kellett gabonát szállítaniuk Szicíliából Rómába, ezzel hangsúlyt adva a tengeri kereskedelem és szállítások fontosságának.

A középkor folyamán két nagy esemény; a térkép és az iránytű feltűnése vitte előre a hajózás mesterségét a Földközi-tengeren. A spanyol szolgálatba álló genovai tengerész, Kolumbusz 1492-ben nyugat felé kereste az Indiába vezető utat, 1497-ben Vasco da Gamma megkerülve Afrikát indult keletre, míg Magellán Dél-Amerikát délről megkerülve megkereste a Csendes-óceán felé vezető átjárót. A következő évszázadokban a vitorlás hajók nagy fejlődésen mentek keresztül, de még mindig a kereskedelmi és a hadihajók szerepe volt a meghatározó.

  • - Az első gőzhajó a 19. században jelent meg, ez volt a 'Charlotte Dundas' majd a 'Clermont', Bristolból New Yorkba 13-16 nap alatt tették meg az utat.
  • - Az első menetrendszerű járatot Liverpool-New York között 1840-ben a 'Britannia' gőzössel indította Samuel Cunard.
  • -Az első hajóutat az USA-ba Thomas Cook 1866-ban szervezte meg. 1869-ben megnyitották a Szuezi-csatornát, ennek következtében az 1840-ben alakult P&O volt az első, aki India és a Távol-Kelet irányába indított járatokat.

1897-től fokozatosan a gőzturbina váltotta fel a hagyományos gőzgépeket, ami a még nagyobb utasszállítók építését tette lehetővé. A hajókon a különböző társadalmi rétegekbe tartozók együtt utaztak, de elkülönítve. Az utazási motivációk többsége üzleti út, rokonlátogatás vagy kivándorlás volt, a hajók csupán személyszállítási eszközök voltak. A társaságok közötti rivalizálás jegyében vetélkedés folyt az atlanti átkelő forgalom leggyorsabb hajóját megillető 'Kék Szalagért', amelyet a Cunard Line több mint húsz évig birtokolt. E vetélkedés jegyében építette meg a White Star Line az elsüllyeszthetetlennek tartott 'Titanic'-ot, ami 1912. április 10-én kelt útra a Kék Szalag meghódítására Southamptonból New York felé, ezért a hajó teljes sebességgel haladt. Az április 14-én éjjel bekövetkezett tragédia hatására született meg számos, a hajózás biztonságát szolgáló - például a kötelező rádióügyeletre és a valamennyi utas befogadásához elegendő mentőcsónak biztosítására vonatkozó - nemzetközi előírás.

A géphajózás történetében új fejezet nyílott: a dízelmotoros hajók megjelenése, a hajók sebessége tovább nőtt, ekkor újabb hajós társaságok jelentek meg, mint a Princess Cruise 1965-ben, Royal Caribbean Cruise 1968-ban, Louis Cruise Lines és az MSC 1970-ben. A hajózási piacon a hajók számát nem követte ugyanolyan volumenű kereslet növekedése. Oka a repülőgépek megjelenése volt, amely egyre jobban kiszorította a hajókat a személyszállításból. 1970-ban egy TV sorozat, a „Love Boat” segítségével ismét megélénkülni látszott a kereslet.

1972-ben, amikor Ted Arison megalapította a Carnival Cruise Lines-t, élményekkel teli nyaralást ígért az unalmas hajóutak helyett. Célja az volt, hogy a hajóra nem mint személyszállító eszközre, hanem mint utazási desztinációra gondoljanak. A hajók egyre több úti cél felé közlekedtek, vendégkapacitásuk egyre nőtt. Így a hajózási piac volumene a turisztikai szektorban egyre jelentősebbé vált, 1970 óta több mint 2100%-os növekedésen ment keresztül napjainkig. 1980 és 1990 között 80 új hajó épült, és 2000 óta majd 100 hajót építettek napjainkig. 2000-ben a virágzó gazdasági helyzet következében a turizmus 8%-ot növekedett, melyet az utasforgalom számadatai is türköztek.

 

2001- ben a terrortámadásokat követően az utak 30-40%-át lemondták és a kereslet 60-80%-al csökkent. Az erős visszaesés után dinamikus fejlődés következett, ami a mai napig tart, és a hajók száma pedig évről évre nő. Az óceánjárók forgalma rekordokat dönt. Az utasok nagy száma ellenére ez a világturizmus 3%-át adja. Az utasok többsége, mintegy 10, 6 millió fő az észak-amerikai kontinens lakója. A piaci helyzet igen stabil, melynek hátterében az áll, hogy mindig újabb és újabb szolgáltatásokkal igyekeznek az utasok érdeklődését felkelteni. Minden évben egyre több hajó csatlakozik a flottákhoz.

 

Napjainkban a tengeri hajózás zord időjárási körülmények között is biztonságos és napjainkban a hajózás az utazás egyik legkényelmesebb utazási módjává vált. A tengeri hajóutak jellege nem hasonlítható össze semmilyen más utazási formával.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk