Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak indulási kikötői, kikötőbe jutás és a hajóra való felszállás története

Kikötőbe jutás

A legtöbb európai kikötőt többféleképpen is megközelíthető, utazhatunk személyautóval, autóbusszal, vonattal vagy repülővel is.  A távolabbi indulási kikötőkbe inkább a repülőgépes utazást ajánljuk.  A hajójegyen megtalálhatjuk, hogy hány órától lehet a fedélzetre menni, de mindenképpen javasoljuk, bármely utazási eszközt választ, hogy még jóval a beszállási óra előtt érkezzek meg, mert a hajó senkire sem vár. Amennyiben nem érik el a bejelentkezés utolsó perceit lemaradnak a hajóútról. A hajó indulása szintén rajta van a hajójegyen, jól jegyezzük meg. Ha tengerentúli kikötőből indulunk érdemes legalább egy nappal hamarabb a kikötőbe érkezni, elkerülve azt, hogy valamelyik járat késése miatt lemaradjanak a hajóútról.

Felszállás

1. Érkezés időben a bejelentkezési terminálba

A hajójegyen minden esetben szerepel, hogy mikor kezdődik a hajóra való beszállás és mely a legkésőbbi időpont, amikor még érkezhetünk. A beszállás általában a hajó indulása előtt 3-8 órával kezdődik de ez hajótól, útvonaltól és kikötőtől mindig változó. A beszállást általában a hajó indulása előtt 2 órával már bezárják, ezért nagyon fontos, hogy időben megérkezzünk az adott kikötővárosban. Amennyiben tengeren túlról indul hajónk ajánlatos az indulás napja előtti napon megérkezni a kikötőbe, elkerülve a járatok csúszásából kialakuló késést, mely a hajó lekéséséhez is vezethet. A későn érkezés esetén a hajótársaság fenntarthatja a jogot a foglalás 100 % kötbér felszámolásával történő törlésére.

2. Poggyászleadás

Amint megérkezünk a kikötőbe adjuk át a hajó személyzetének a poggyászainkat, hogy a fedélzetre vihessék, innentől már nem kell tovább cipekednünk, mielőtt á átadjuk a csomagokat győződjünk meg, hogy a bőrönd címkék nem estek-e le, illetve helyesen vannak-e kitöltve.

3. Bejelentkezés

A bejelentkezési terminálba nyújtsuk át a személyzet megfelelő tagjának a hajójegyet, valamint útlevelünket, mely alapján megkapjuk a kabinkártyánkat és beszállhatunk a hajóra. Érdemes még otthon elvégezni a hajótársaság weboldalán az „on-line” bejelentkezést, így időt spórolunk meg.

4. Felszállás

Amint túljutottunk a bejelentkezési procedúrán, elkezdődhet a beszállás a hajóra. Amennyiben sok utas gyűlik össze egy időben előfordul, hogy várnunk kell. Sok esetben a bejelentkezésnél kapunk egy számot, és csak akkor szállhatunk be, amikor ez a kapott szám megjelenik a beléptető kapuk felett. Majd át kell esnünk a biztonsági ellenőrzésen, ahol átvilágítják kézi poggyászainkat és meggyőzödnek, hogy semmi olyan nincs nálunk, amit a fedélzetre nem lehet felvinni, innen már szabad út vezet a hajóba. A beszállást a fényképészek lelkesen megörökítik, a készült képet este már meg is vásárolhatjuk a fényképgalériában.  A fedélzetre lépve az udvarias és segítőkész személyzet elkalauzol kabinunkba, ahol már vár ránk az aznapi programfüzet, fakultatív programok leírása és sok egyéb információ és hamarosan üdvözöl a saját kabin- stewardunk vagy stewardessünk. A kapott hajótérkép alapján nyugodtan elindulhatunk felfedezni a hajót. A napszaknak megfelelő étkezés vár már mindet a fedélzeten. A csomagok miatt ne aggódjunk azt az ajtónk elé rakja majd a személyzet. Amennyiben csomagját indulás után sem találja a kabinja előtt, ne aggódjon, folyamatosan szállítják helyükre a bőröndöket. Ha a későbbi órákban sincs meg, akkor menjenek le a recepcióra, mert ha leesett véletlenül a csomagcédula, akkor nem tudják hova vinni, itt pedig ezek a poggyászok várják gazdájukat.

5. Teendők az első nap

Mivel a hajón nincs készpénzforgalom, egy fontos dolgunk van az első nap, az pedig a bankkártyánk regisztráltatása vagy készpénz letét lerakása, e-nélkül nem tudunk semmit sem vásárolni vagy fizetni a bárban. A napi újságban megtaláljuk az erre vonatkozó információt, hogy a hajó mely részén végzik a regisztrációt.

Az est folyamán amennyiben nem vagyunk megelégedettek a helyünkkel esetleg az asztaltársaságunkkal, vagy előzetes kérésünket nem tudták teljesíteni az étkezés időpontja vagy asztalra vonatkozóan ( pl :2 fős asztalt szerettünk volna)  jelezzük ezt az étterem vezetőnek még az első este, aki mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy kérésünknek eleget tegyenek, melyről az értesítést a kabinunk postaládájában megtalálhatunk majd.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk