Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak - Első a biztonság, azaz SAFETY FIRST, fedélzeti mentési gyakorlat, próbariadó fontossága

 

SAFETY FIRST - ELSŐ A BIZTONSÁG

Nagyon sokszor láthatjuk hallhatjuk ezt a kifejezést a hajón,mely nem jelent mást, mint hogy a biztonság a legfőbb szempont minden esetben.

Mit is jelent ez pontosan?  Annyit, hogy a kapitány minden intézkedését ehhez igazítja, legyen az iőjárási körülmény, politikai vagy természeti tényező vagy akár a fedélzeti utasok viselkedése. Nézzük a legtöbbször előforduló eseteket:

Rossz idő esetén :a kapitány dönthet úgy, hogy útvonalat módosít vagy esetleg nem köt ki egy kikötőben pl. oka lehet, hogy erős szél miatt veszlyes lenne a kikötés. Az útvonal módosítások legfőbb oka szintén a kedvezőtlen időjárási körümény szokott lenni általában, ami persze kellemetlenül érinti az utasokat, viszont mindez az ő és a hajó biztonsága érdekében történik elsősorban

Politikai helyzet, egészségügyi járvány : illetve egyéb indulás előtt előre nem látott esemény esetén szintén módosulhat az útvonal vagy kimaradhat egy-egy kikötő.

Fedélzeti problémák: a legtöbb utassal természtesen soha nincsen gond, de előfordulnak sajnos olyan esetek is, hogy a kapitány kénytelen elkülöníteni egy-egy utast és a lgközelebbi kikötőbe leszállítani, rossz esetben átadni hatóságoknak. Ilyen lehet ha valaki másokra vagy önmagára veszélyes viselkedést produkál, bántalmaz, utasokat vagy személyzetet szexuálisan  vagy más módon zaklat,  vagy esetleg kábítószert fogyaszt a fedélzeten

Egészségügyi vészhelyztet: Sajnos ez elég gyakran előfordul,hogy a személyzet vagy az utas egy-egy tagja olyan rossz egészségügyi állapotba kerül, hogy a fedélzeti orvos illetve a fedélzeti vizsgáló nem képes már ellátni és sürgősen kórházba kell vinni. A fedélzeten enne egyetlen módja van,a mentő helikopter hívása. Amennyiben a hajó még szárazföld közelében van, akkor ez gyorsan szokott történni és nem okoz jelentős változást a hajó menetrendjében illetve útvonalában, azonban ha a partoktól távol van, akkor a hajónak is meg kell közelíteni a legközelebbi szárazföldi  lehetőséget, ami lehet nem is esik útvonalában, ez szokott egy kis mentrendbeli változást okozni.

Biztonsági feladatok és gyakorlat:

Ez a  legfontosabb tényező a hajón, a biztonsági szempontok minden szempontot megelőznek. A fedélzeten külön biztonsági szervezet ellenőrzi a rendet és saját tűzoltó csapattal is rendelkezik. Ezen felül minden munkafolyamat és szolgáltatás kialakításában elsődleges az utasok valamint a személyzet biztonsága is. Egy átlagos utas a sok óvintézkedésből mit sem vesz észre annak ellenére, hogy óriási munka folyik a háttérben.


A biztonsági elővigyázatossággal a beszállásnál találkoznak az utasok először, ahol mind a feladott mind a kézipoggyászok alapos ellenőrzésen esnek át. A bejelentkezést követően kapott fedélzeti kártya nem csupán a kabin kulcsaként illetve fizetési eszközként szolgál, hanem mint biztonság ellenőrző is, mivel a beszálláskor ezen rögzítik az utas fényképét, valamint a kikötőkben le és felszálláskor ennek a kártyának a használatával lehet ki illetve visszalépni a hajóra. Így a biztonsági szervezet mindig pontosan tudja, hogy ki az, aki a fedélzeten van már illetve még a parton tartózkodik. Biztonsági szempontok miatt az utasok látogatói nem léphetnek a fedélzetre, csak az, aki valóban utas.


Az utasok biztonságát szolgálja a kötelező próbariadó is (Life Boat Drill), amelyet a felszállás napján indulás előtt tartanak. Minden utasnak tisztában kell lennie, hogy vészhelyzet esetén mi a menekülési útvonal, és melyik mentőcsónakhoz tartozik. A Titanic elsüllyedése óta sokkal több mentőcsónak van a fedélzeten, mint amennyire valóban szükség lenne.  A személyzet alapos kiképzést kap és folyamatos tréningeken vesz részt a mentőcsónakok irányításával, leengedésével és a hajó kiürítésével kapcsolatban. Mindekinek kötelező a részvétel, és a tisztek illetve a mentésben segítkező személyzet tagjai rögzítik, hogy ki jelent meg és ki nem. Aki nem vett részt, az felszólítást kap és tájékoztatást, vagy egy eligazítást (hajótársaságtól függ)  oktatást, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetében.


FONTOS vészjelzések

 

Hajó kiürítése, elhagyása: hét rövid majd egy hosszú hangjel a hajókürtből, melyet kiegészít azonos hangjelzés a hangszórókból

Tűz a fedélzeten: két hosszú hangjel a hajókürtből és hangszórókból egyszerre

Ember a vízben: egy hosszú hangjel a hajókürtből és hangszórókból egyszerre

A fedélzeti biztonságot a folyamatosan szolgálatot teljesítő biztonsági őrök ellenőrzik. Szigorú szabályok vannak személyzet helyes viselkedésével kapcsolatban. Amennyiben az utasok felelőtlenül illetve ön és mások biztonságát veszélyeztetik akár a hajóról is leszállítják a következő kikötőben.

A fedélzetre semmiféle élelmiszer felvitele tilos, ez az intézkedés szintén az utasok egészségügyi biztonságát próbálja garantálni, elkerülve, hogy idegen kórokozók felkerüljenek a fedélzetre.

A Közegészségügyi Hivatalok bármely kikötőben ellenőrizhetik a hajókat ezért a tisztaságra kiemelt figyelmet fordítanak a fedélzet minden egyes pontján.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk