Európa legszebb kikötői és látványosságai

GENOVA

Genova Olaszország 6. legnagyobb városa, közel 600 ezer lakossal. És egyben évszázadok óta Olaszország legnagyobb és legfontosabb kikötője. A város Kolumbusz Kristóf szülőhelye. Érdemes megnézni a városközponttól mindössze 10 km-re található, vonattal vagy busszal elérhető Nervit, a festői, csendes és nyugodt halászfalut. A 25 méterrel a tengerszint felett álló Nervi ma már Genova egyik városrésze, csodálatos kilátással a tengerre.

SAVONA

Savona az észak-olaszországi Liguria tartományban van, a Földközi-tenger partján, a csizma nyugati oldalán, Genovától 50 kilométerre. Régen az olasz vasipar egyik központja volt, de mára az üdülőhajóval érkezőknek köszönhetően átalakult az arculata: éttermek, bárok nyíltak a kikötőben és a városban, hogy fogadják az érkezőket. Savona a középkori tornyok városa. A La Torrettának nevezett védelmi bástya a források szerint 1392-ben már biztosan állt, ekkoriban a várost védő fal része volt. Ma Leon Pancaldo savonai tengerész nevét viseli, aki Magellán kísérője volt első világkörüli útján.

MARSEILLE

Ezt a multikulturális kikötővárost régebben romló városrészei és magas bűnözési statisztikái miatt ismerték leginkább. De amikor 2013-ban megkapta az Európa Kulturális Fővárosa címet, a várost megtisztították, a házakat felújították, sok fát ültettek, és új múzeumokat építettek. Marseille Franciaország második legnagyobb városa

Le Panier

Ha üdülőhajóval érkezünk, nagy valószínűséggel a La Jolietten fogunk kiszállni. Rögtön a kikötő mellett találjuk Marseille legrégebbi városrészét, a Le Paniert. Már az i.e. 7. században is lakták, amikor görög hajósok Massalia néven várost alapítottak itt.

Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma

2013-ban épült a Musée des civilisations de l'Europe et de la Méditerranée-t (Az Európai és Mediterrán Civilizációk Múzeuma), a mediterrán civilizációk történetét mutatja be az antropológia, a szociológia, a politikatudomány, a történelem, a régészet és a művészettörténet szemszögéből.

Régi Kikötő

Nem messze a MuCEM-től találjuk a Vieux Portot, vagyis a Régi Kikötőt. Már i.e. 600-ban is használták, amikor az első görög hajósok itt szálltak partra. De miután a kikötő az 1840-es évekre kinőtte magát, a forgalom északra költözött.

Basilique Notre-Dame de la Garde

Marseille jelképe, a Notre-Dame de la Garde a kikötő fölé magasodik. A 19. századi román-bizánci stílusú bazilika valóban egy régi erőd helyén épült fel, és a város legmagasabb pontján áll.

 

BARCELONA

Barcelona 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. De ami ennél fontosabb, hogy a világ egyik leghíresebb, legszebb, legizgalmasabb és leghangulatosabb metropolisza.

Güell Park,

A Güell park, a Szent Család templomához hasonlóan, az UNESCO Világörökség része. Az 1900 és 1914 között épült parkot Antoni Gaudí-nak köszönhetjük. Gaudí költözött ide családjával, házában jelenleg a Gaudí-múzeum működik.

La Sagrada Familia / A Szent Család Temploma

Spanyolország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. Évente 3 millió turista nézi meg belülről. Gaudí 40 évet dolgozott rajta, és 15 éven keresztül kizárólag a Szent Család Templomával foglalkozott. A Sagrada Familia több, mint 130 éve épül. Elkészülte után, 172,5 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma, valamint Barcelona legmagasabb épülete lesz. A tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be az építését.

La Rambla

Barcelona fő sétálóutcája a La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. A több mint 1 km hosszú Rambla a Placa Catalunya és a tengerparthoz közeli Colombus-szobor között húzódik. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, bárok, butikok, üzletek, trafikok találhatók. Ha ennénk valamit, ne a Rambla túlárazott, turisták számára létrehozott éttermeiben együnk, hanem inkább a közeli El Born negyedben.

PALMA DI MALLORCA

Palma de Mallorca a sziget fővárosa és legnépesebb települése. Legismertebb látványosságai: a hatalmas, gótikus katedrális, a Bellver kastély és az arab fürdő. Palma utcái nagyon ízlésesek, a régi épületek mellett megjelenik a szecessziós stílus is.

MALAGA

Az 570 ezres lakosságú Malaga (Málaga) Andalúzia modern, csodaszép kikötővárosa. Spanyolország 6. legnépesebb városa. Malaga a Costa Del Sol , azaz a napos part központja, és egyik legkedveltebb turistacélpontja. Ami talán egészen kiváló gasztronómiájának és borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. A strandolás, és a napsütés mellett Malaga építészeti nevezetességeket, érdekes múzeumokat, és kirándulási lehetőségeket is kínál, valamint éjszakai élete is jelentős.

Alcazaba

A mór erődítmény a 8. században épült, bár számos része a 11. századból származtatható. A malagai Alcazaba a város kormányzóinak palotája volt.

Gibralfaro vár

Az Alcazaba fölött, 130 méter magas dombon magasodó, mór Gibralfaro várról csodálatos kilátás nyílik a bikaviadal arénára, a kikötőre, és a tengerre, illetve másik oldalra nézve a hegyekre. Főleg a környezet és a lenyűgöző kilátás miatt érdekes, Malagában járva kihagyhatatlan látnivaló.

ALICANTE

 Alicante tartomány székhelye, a Costa Blanca legfontosabb városa.

Nevezetességei:

-  Régi arab negyed

- Városháza (Ayuntamiento)

-  Szűz Mária-templom (Iglesia de Santa Maria)

- Bari Szent Miklós társszékesegyház (Concatedral de San Nicolás de Bari)

 

TANGER

Tanger, vagy Tangier egy kikötőváros Marokkó Atlanti-óceáni partján. A negyvenes években és az ötvenes évek elején élte a város a fénykorát. Európai művészek utazók, írók sokasága frekventálta a hangulatos várost. Marokkó 1956-ban történt függetlenné válása után azonban Tanger fokozatosan elvesztette régi fényét.

Központja a forgalmas Grand Socco piac, ahol éjjel-nappal folyik az élet. A Grand Socco mellett kezdődik az óváros (Medina), amelyet a Kasbah (fellegvár) ural. A tengerparthoz közeli Avenue d'Espagne pálmafasoros sétányán járva, éttermei, szállodai kávézói, nemzetközi élete, nizzai hangulatot varázsol.

Tangertől keletre és nyugatra fekszik a Malabata-fok és a Spartel-fok, mindkettőn van világítótorony. A két torony között sziklás tengerpart húzódik, ahonnan kilátás nyílik a szoroson át Spanyolország földjére.

 

IBIZA

Ibizát Európa buliközpontjaként tartják számon, de csendesebb, családok számára is megfelelő nyaralóhelyeket és szuper homokos strandokat is kínál.

Ibiza a Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja. Kb. 45 km hosszú, és 25 km széles, Területe 571 km2. 130 ezer fő, amely a nyári hónapokban a többszörösére nő.

Ibiza szigete leginkább éjszakai életéről ismert.

 

LA VALETTA

Málta fővárosa 2018-ban Európa kulturális fővárosa is volt. Málta szigetének legnagyobb városa egy barokk építészeti remekmű.

Már a Valetta főkapuja is csodás látvány. 2014-ben átadásra került a City Gate, a város kapuja és az új Parlament.

A South Streeten található a Szépművészeti Múzeum míg a Republic Streeten egymás után sorakoznak üzletek és  kávéházak. Az utca a felbecsülhetetlen értékű Szent János katedrálishoz vezet.

 

CAGLIARI

Cagliari Szardínia szigetének fővárosa, Olaszország Cagliari megyéjének székhelye a sziget déli részén. A Földközi-tenger egyik legcsodálatosabb kikötőjével rendelkező ősi város keveredik az egyre fejlődő modern városrészekkel.

A város legrégebbi része a Castelo a domb tetején fekszik, ahonnan csodás panoráma nyílik szinte minden irányba. Kiemelkedő római kori emléke az amfiteátrum, mely a hegyoldalba beékelődve néz a városra és a kikötőre mellette helyezkedik el a Botanikus kert, melyet szintén érdemes meglátogatni

 

NÁPOLY

Az 1 millió lakosú Nápoly, Róma és Milánó után Olaszország 3. legnagyobb, és egyben Dél-Olaszország legnagyobb városa. A világ egyik legrégebbi, ma is lakott városa, kb. Kr.e. 680 óta élnek itt emberek. A város történelmi városközpontja, mely Európában a legnagyobb történelmi városközpont, a Világörökség része. Nápoly a pizza szülőföldje, a világ legelső pizzériája, az 1830-ban megnyitott Antica Pizzeria Port'Alba még ma is működik. A városnak csodálatos fekvése, és hamisíthatatlanul olaszos hangulata van.

Nápoly elsőrangú kiindulóponként szolgálhat számos gyönyörű hely felfedezéséhez. Mint pl. Pompeji, Vezúv, Capri, vagy az Amalfi-part

 

MESSINA

Messina az Olaszországhoz tartozó Szicília szigetének harmadik legnagyobb városa.

Főbb látnivalók: a Katedrális (Duomo), a Harangtorony és Csillagászati óra (Orologio Astronomico)

PALERMO

Palermo Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigetének a fővárosa. Egzotikus, már kicsit afrikai hangulatú, de emellett kaotikus város, szép látnivalókkal. Egykori tündöklése mára megkopott, kosszal, romos részekkel, zsúfoltsággal, de Szicíliában járva érdemes felkeresni.

A városra jellemző a street-food nagy választéka, valamint a piacok egyvelege is. A látnivalók itt nincsenek egymáshoz annyira közel, valamint az utcahálózat egy labirintushoz hasonlít, könnyű eltévedni.

Látnivalók:

A Palazzo dei Normanni és a Capelle Palatina, Palermo legfigyelemreméltóbb nevezetessége. A Palazzo dei Normanni Európa legöregebb királyi palotája.

Teatro Massimo Olaszország legnagyobb, és Európa 3. legnagyobb operaháza a párizsi és a bécsi után. 1897-ben nyílt meg.

 

LIVORNO

Livorno egy kikötőváros Olaszország Toszkána régiójának nyugati határán, a Ligur-tenger. Olaszország nyugati partjának harmadik legnagyobb kikötője.

 

LA SPEZIA

La Spezia egy nagyobb város a Cinque Terre közelében kb. 100 000 lakossal. A Cinque Terre falvai között közlekedő hajók La Speziából indulnak.

Egyik legnagyobb előnye a gyönyörű fekvése, a La Spezia-i öböl partján, zöld dombokkal körülvéve, a távolban a hegyek látványával. Itt található az egyik legfontosabb olasz kikötő és az Olasz Haditengerészet hajógyára is.

 

CIVITAVECCHIA

A tenger felől Civitavecchia kötelező állomás a Rómába tartók számára. A tengerjáró luxushajók szinte menetrendszerűen kötnek ki az olasz kisváros partján. Azonban az ide érkező turisták legfontosabb célpontja Róma, mely innen jól megközelíthető.

VELENCE

A 118 kis szigetből álló, hidakkal és csatornákkal összekötött város Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a világ egyik legromantikusabb, legszebb városa.

A város, lagúnáival együtt az UNESCO Világörökség része. Sajnos, e csodálatos város a süllyedés, a tengerszint emelkedése következtében veszélyben van.

Legfontosabb látnivalói:

Szent Márk tér, Szent Márk Székesegyház, Campanile harangtorony, Dózse-palota és A sóhajok hídja

KOTOR

Kotor, tengerparti város Montenegróban, mely a Kotori-öböl keleti csücskében, 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik.

Kotor régi mediterrán kikötője és az azt körülvevő lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO védelmét élvezi. 1420 és 1797 között Kotor és a környéke a Velencei Köztársasághoz tartozott és a velencei hatás még ma is meghatározza a város építészeti képét. A Kotori-öböl az egyik a szárazföldbe legmélyebben benyúló öblök közül az Adriai-tengeren, emiatt néha Európa legdélibb fjordjának is nevezik. Az utóbbi években Kotorban folyamatosan emelkedik a turisták száma, akiket a Kotori-öböl természetes szépsége és maga Kotor óvárosa egyaránt vonz.

 

BARI

Bari az azonos nevű megye és egyben Puglia régió székhelye, Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa. Az Adriai-tenger partján fekvő város, ma jelentős ipari és oktatási központ.

Óváros: a Szent Miklós és a San Sabino templomok által körülhatárolt óvárost csodaszép fehér köves házfalak, kis utcácskák tarkítják. A Szent Miklós bazilikában egy híres sírhely is megtalálható, itt van ugyanis eltemetve “a Mikulás”, azaz Szent Miklós.

 

SANTORINI

Santorini az Égei-tenger és Görögország gyöngyszeme. Európa egyik legismertebb, és legszebb turisztikai célpontja, a világ 7 csodája közé is nevezték. A kék tenger, a hófehér házak, és a sétányokról a tengerre és a környező szigetekre irányuló pompás kilátás jellemzi.

 

MYKONOS

Mykonos az Égei-tenger egyik legkedveltebb szigete. Gyönyörű, finom homokos strandok várják a látogatókat. A bulizni vágyók sem csalódhatnak, hiszen számtalan szórakozóhely várja őket.

 

ATHÉN

Athén Görögország fővárosa. A modern Athén hatalmas város; az ókori Athén nagy hatalmú városállam és jelentős tudományos központ volt. Lakossága körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának mintegy 35%-a. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén (Nagy-Athén).

Amiket érdemes megnézni:

Akropolisz

Az Athénban található ókorból származó épületegyüttes, az egykori város központja az Akropolisz, egy védett dombtetőn áll.  dicsőségére. A Parthenon volt az ókor legnagyobb temploma melynek

Agora

Az ókori Athénban az agora volt a piactér, a közigazgatás, tehát a  társadalmi és kereskedelmi élet központja.

Olümpeion – Zeusz temploma

Az Olümpeion volt az ókori Görögországban a legnagyobb templom, melyet Zeusznak ajánlottak. -

Athéni Nemzeti Régészeti Múzeum

Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum rendelkezik Görögországban a legnagyobb régészeti gyűjteménnyel.

 

KORFU

Korfu sziget Görögországban a Jón-szigetek egyik tagja, a csoport szigetei közül a második legnagyobb területű. Görögország legzöldebb pontjaként tartják számon. Mind Korfu város gyönyörű óvárosi utcái, mind a sziget gyönyörű strandjai miatt érdemes ide látogatni.

 

DUBROVNIK

Dubrovnik város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik ma egy igen felkapott úticél. Sok híresség tölti itt a szabadságát. Több száz éves épületek és az óváros erődítmény-szerű építészete miatt igazi remekmű a város. Kihagyhatatlan úticél!

Európa legszebb kikötői és látványosságai Európa legszebb kikötői és látványosságai Európa legszebb kikötői és látványosságai Európa legszebb kikötői és látványosságai