Karib-szigetek

Nem nehéz megtalálni az okát, hogy miért választja több hajózó a Karib-tenger és a Bahama szigeteit, mint bármely más desztinációt. A meleg klíma, a hangulatos kikötők saját romantikus hangulattal, a több ezer fehér homokos csodás tengerpart, adómentes vásárlási lehetőségek, kristálytiszta tenger színes élővilággal, érintetlen korall zátonyok... mind külön-külön is erős vonzerővel rendelkeznek, de együttesen verhetetlen kombinációt alkotnak.

De ez a régió, amely dél Florida partjaitól egészen Dél-Amerika partjáig húzódik,sokkal többet rejt, mint napsütés, tenger és homok. Egy térségben sem találunk annyi féle és változatos hajóútvonalakat, mint itt, a két napos hajóúttól kezdve a több hetes útvonalakig. A legtöbb óceánjáró Florida kikötőiből indulnak, de találunk útvonalakat, melyek New York-ból,  New Orleans-ból Galveston-ból vagy San Juan-ból indulnak.

A Karib térséget három részre oszthatjuk:

Kelet- Karib térség Nyugat – Karib térség   Dél-Karib térség

  Bahamák      

                  Key West             

   St. Lucia,  Barbados, Antigua      

Puerto Rico

Jamaika

Curacao, Aruba, Tortola

St. Thomas

Nagy-Kajmán szigetek

Cartagena, Granada, Bonaire

St. Maarten

Cozumel

 

A  legtöbb hajóút 7 éjszakás, amely lehetőséget biztosít általában 4-5 különböző sziget illetve kikötő felfedezésére, ahol felfedezhetünk hol egy darabka Angliát, Franciarszágot, egy csepp Spanyolországot vagy éppen Hollandiát, ahol az emberek harmóniában élnek a kulturális különbségek és vallások ellenére is.

A Karib térség az év minden napján kínál hajóutakat.

 

Kelet-Karib térség és a Bahamák

A legkedveltebb hajózási térsége a Földön a dél-Florida és a Bahamáktól indulva a Karib-tenger és az Atlanti-óceán találkozásának határvonalában elhelyezkedő részen helyezkedik el. Királyok, hírességek és sztárok legendás játszótere ez, ami egy gazdag történelmi múlttal, kultúrával és hagyományokkal rendelkező helyet rejt. A világszínvonalú üzletek, szórakoztató és pihentető programok és egzotikus természeti kincsek kombináció teszi ellenállhatatlanná a Kelet-Karib és a Bahama szigeteit minden korosztály és különböző érdeklődési körrel rendelkezőek számára.

A térségbe a legtöbb hajó Miami, Fort Lauderdale, Port Canaveral, San Juan valamint New York kikötőiből indulnak.

 

Nassau, Bahamák

Nassau és Freeport a Bahamák első számú kikötője, de a térségben számtalan hajótársaság kiköt a saját privát szigetükön is. Bevásárlási paradicsom ez, ahol a világmárkák és ékszerek adómentesen vásárolhatók a helyi kézműves termékek mellett.

A hihetetlenül tiszta tenger és a puha homok teszi a Bahamákat még vonzóbbá, kiváló helyszíneket találhatunk egy kis búvárkodásra is.

Nem utolsó sorban itt találhatjuk a Karib térség legjobb golfpályáit is valamint vibráló élénk éjszakai életet látványos előadásokkal és kaszinókkal.

 

San Juan, Puerto Rico

A tengerjárók csupán pár lépésre kötnek ki San Juan történelmi belvárosától, így egy rövid perces séta után érezhetjük a latin életérzés legjavát. Számtalan kirándulási lehetőség közül választhatunk, megismerhetjük a trópusi esőerdőket, csodás tengerpartokat épp úgy mint a város történelmi részeit, az erőd történetét és az itt lakó emberek vendégszeretetét.

A város a második legöregebb európai település a térségben gazdag történelemmel, melyet a helyi múzeumok gazdagsága is bizonyít. A művészet és a zene kedvelőinek egyaránt tartogat meglepetéseket San Juan.

 

Charlotte Amelie, St. Thomas szigete ( U:S. Virgin Islands)

Az egyik nagy kedvencünk, melyet a csodás földrajzi elhelyezkedése teszi az egyik legfestőibb, legszebb panorámát kínáló ékszerdobozzá. St. Thomas és a közeli szigetek, St. John és St. Croix számos kirándulási lehetőséget kínál. Charlotte Amelie egy „kötelező” hely a vásárlás rajongóinak, a térség legnagyobb duty-free (adómentes) kínálatát találjuk itt közvetlen a kikötői terminál mellett. A szigeten találjuk a világhírű Magen’s Bay-t, amely sokak véleménye szerint a világ legszebb 10 tengerpartjai közé tartozik. Számtalan vízi kirándulási és búvárkodási lehetőségek közül is választhatunk. A sziget belső részének természeti világa erőket rejteget, amely ideális hely egy kis hegymászásra, kajakozásra illetve túrázásra. Rengeteg a látnivaló mind a tengerszint felett, illetve alatt is. A közeli St. John sziget rejtegeti a szintén világhírű hófehér homokos Trunk Bay partot is, amely a Magens Bay-el vetekszik szépségében.

 

Philipsburg, St. Maarten

A szigetnek két identitása és két különálló személyisége van, ugyanis az egyik fele a szigetnek, ahol a hajók is kikötnek holland és itt St. Maarten a neve, míg a sziget másik felén St. Martin névre hallgat, ahol hamisíthatatlan francia hangulat uralkodik. A sziget csodás partjai legjobban egy hajókirándulás alkalmával fedezhetjük fel, amelyre számos lehetőség közül választhatunk a katamarántól a verseny yachtokig. A sziget francia részén számtalan kávézó, üzlet és tengerparti sétányok becsaphatják érzékszerveinket, úgy érezhetjük magunkat mintha a Francia Riviérán lennénk. A könnyű illetve a nehéz búvárkodás kedvelőit számos lehetőség várja a sekély áttetsző azúr tenger.


Nyugat-Karib térség

Képzelje el a legvibrálóbb karibi hangulatot, szárazföldi és mélytengeri természeti csodákat, a Mayák gazdag történelmi hagyatékát, legendás földeket mind egy kalapban, mindezt egyszerre képes a Nyugat-Karib térség nyújtani, a tengerjárók Florida legfőbb kikötőiből valamint Tampa, New Orleans, Mobile, Houston, Galveston városaiból indulnak.

 

Key West (USA-Florida)

Az USA legdélebbi pontja, hírességek és művészek kedvence, ahol a híres író, Ernest Hemingway nyomdokaira is bukkanhatunk, de számos kirándulási és szórakoztató program közül is választhatunk.

Könnyen eltölthetünk egy csodás napot, felkereshetjük Tennesse Williams, Harry Truman valamint Hemingway házát is, vagy betérhetünk a Sloppy Joe bárjába, ami az író kedvenc törzshelye volt, kedvenc italát is megkóstolhatjuk. Key Lime és Duval Street számtalan üzlettel hívogat, ahol neves márkák mellett a helyi kézművesek és művészek által készített árukat is megvásárolhatjuk. Key West ezen felül kiváló egynapos tengeri horgászat kiindulópontja is egyben.

 

Ocho Rios (Jamaika)

Egyedülálló hagyományairól és kultúrájáról híres, a második legnagyobb területű sziget a Karib-szigetek közül. Természeti kincsekben szintén gazdag, az idelátogatók egyik legkedveltebb helye a Dunn’s vízesés, ahol felmászhatunk a lépcsős vízesés tetejére a buja trópusi környezetben. Reggae zene és helyi kézműves alkotások töltik be a légkört, Jamaika gazdag kulturális örökségével mindenhol találkozhatunk. Az aktív sportok kedvelői sem csalódhatnak, lehet raftingolni, lovagolni, golfozni és még számos sportlehetőség közül választhatnak a nap folyamán Ocho Riosban.

 

 

George Town (Nagy Kajmán-szigetek)

Búvárkodás kedvelőinek paradicsomi szigete, amely valaha a kalózok kedvenc portyázó kikötője volt, napjainkban a Nyugat-Karib térség egyik kedvelt kikötője, amelyhez nagyban hozzájárult a híres 7 mérföldes hófehér tengerpart, a rumos sütemény a változatos korallzátonyok és tenger világának gazdagsága. Meglátogathatjuk a ráják városát, ahol együtt úszhatunk és búvárkodhatunk a barátságos rájákkal. Mélytengeri búvárkodás rajongóit a látványos korallzátonyok, kristálytiszta tengervíz és az élénk tengeri élet varázsolja el. A szárazföldön meglátogathatjuk a teknős farmot, a 7 mérföldes tengerpartot, lovagolhatunk, golfozhatunk is akár kedvünk szerint.

 

Cosumel (Mexikó)

Csupán 19 km-re a Yucatán-félsziget partjaitól fekszik ez a csöpp mexikói sziget, amely számos kincset rejteget. A sziget körüli káprázatos korallzátonyok több száz egzotikus tengeri hal szentélye, kiváló búvárkodási lehetőségeket biztosít mind a felszíni mind a mélytengeri búvárkodáshoz. A sziget belseje több ezer éves maja romokat rejteget. Egy rövid hajóúttal eljuthatunk szárazföldre, a Xcaret Eco-Archeological Park-ba, ahol egy felszín alatti folyóban úszhatunk, a parkban búvárkodhatunk valamint megtekinthetjük a Maja Múzeumot is. A szigeten található a Chankanaab Park szintén számtalan programmal várja az oda látogatókat, megismerkedhetünk és a delfinekkel, fókákkal, oroszlánfókákkal, búvárkodhatunk, megtekinthetjük a Maja múzeumot és romokat, betekinthetünk a maják egykori életébe is. Mind a két parkban van lehetőség a delfinekkel való úszásra. De akinek még ez sem elég, az belevetheti magát a vásárlásba, a sziget számos lehetőséget biztosít erre, kedvezően vásárolhatunk ezüst ékszereket, valamint számos bár és étterem gondoskodik a forró hangulatról éjjel és nappal. A csodás tengerpartokat már meg sem említjük, ami szinte már törvényszerű a térségben.

Dél-Karib térség

Ha egyedülálló élményeket keres távol a zajos zsúfolt tengerpartoktól itt megtalálhatja álmai vakációját. Apró kis szigetek sora változatos lehetőségeket kínálnak a Karib térség legnaposabb klímájával. San Juan (Puerto Rico) kikötőjéből indul a legtöbb hajó a Dél-Karib szigetekre, de néhány útvonal más szigetekről indul, mint például Barbados. A San Juanból induló hajók mielőtt dél felé veszik az irányt általában meglátogatják a szomszédos St. Thomas csodás szigetét is.

 

Castries, St. Lucia

Már messziről megpillanthatjuk a Pitonokat, vagyis a két karakteres kiemelkedő sziklahegyet, amely utalja a partszakaszt és sejteti a mögötte elrejtőző paradicsomi természeti kincseket.

Számos túra kínálkozik a Pitonok és a sziget vulkanikus rejtélyeinek felderítésére. Buja őserdők, banán ültetvények, vulkáni kráterek és vízesések váltják egymást a trópusi szigeten. Van lehetőség arra is hogy a környéket lóháton vagy biciklivel fedezzük fel.

Golf rajongók itt sem csalódhatnak, mivel a sziget számtalan kiváló lehetőséget nyújt.

 

Georgetown, Barbados

A nagyon angol Barbados a legkeletebb fekvő sziget a Karib-tengeren. A helyiek kedvessége és nyugodt életvitele sokaknak irigylésre méltó. A történelmi sziget természeti adottságai mind hozzájárultak, hogy Barbados egy igazi gyöngyszemmé válhasson. A szigeten találjuk az egyik leghíresebb rum gyárat, amelyet egy rövid túra alkalmával meg is tekinthetünk és megkóstolhatjuk az eredeti karibi rumot és a belőle készülő igazi karibi koktélokat, többek között a Pina Coladat. A szigetet felfedezhetjük 4x4 kerékkel is, lóháton vagy kajakkal is. A finom homokos néhol rózsaszínen csillogó homok igazi kinccsé teszi a szigetet. Barbados egy hatalmas virágoskert is egyben, melynek fénypontja a Flower Forest (virág erdő) és az Orchid World ( orchidea világ) ahol számtalan ritka és különleges virággal ismerkedhetünk meg.

 

Williemstad, Curacao

A Holland-Antillák fő szigete, összetéveszthetetlen holland örökségekkel. Williemstad-ban első látásra felismerhetjük a holland építészet stílusjegyeit, akár Hollandiában is érezhetnénk magunkat a házak láttán, viszont az élénk színek és a kellemes meleg klíma nem feledteti, hogy a Karib-szigetek egyik legkarakteresebb szigetén járunk. A sziget felfedezésére számtalan lehetőség közül választhatunk. Az óváros felfedezésekor helyi kézműves piaccal ugyanúgy találkozhatunk, mint a vámmentes üzletek sorával. A belvárosi mozgó híd egyedülálló a Karib-szigeteken, mely összeköti a város két részét, időnként a hídtest az egyik oldalra húzódik, utat adva egy-egy nagyobb hajó áthaladásához. A sziget vízi élővilágával víz alatti parkokban ismerkedhetünk meg, ahol akár testközelből is megcsodálhatjuk a delfineket is. A tengeri akvárium több száz tengeri élőlényt is bemutat, melyek mind a sziget körüli vizekben élnek. Akik valami különlegesre vágynak felkereshetik a stucc farmot, hogy megtekinthessék és tanulhassanak ezekről a különleges madarakról, vagy meglátogathatják a Curacao Növényparkot is.

 

Oranjestad, Aruba

Egy másik nagy kedvencünk, Oranjestad azonnal elvarázsolja az odalátogatót a kellemes holland és karibi hangulat harmonikus keveredésének bájával, mely a város építészetében valamint gasztronómiájában szintúgy visszaköszön. A helyi piacok a modern bevásárló központok, éttermek és bárok mind felfedezésre várnak. Az apró sziget számos természeti csodát rejteget, ilyen például a természetes kőhíd és csipkézett partszakasz a keleti partszakaszon. A sziget közepén kaktuszerdőket is találunk, a nyugati parton viszont hófehér homok és varázslatosan kék víz vár bennünket, nem hagyhatjuk ki a Palm Beach (pálma tengerpart), Baby Beach valamint az Eagle Beach egzotikus partjait sem ahol a pihenés mellet számos vízi sportot is kipróbálhatunk a búvárkodás mellett. A sziget éjszakai élete is felejthetetlen élményeket tartogathat, számos bár és kaszinó gondoskodik a szórakozásról.

 

Cartagena, Kolumbia

A történelmi Cartagena városa a Karib-tenger partján fekszik Kolumbiában, nagy múltra tekint vissza, melyet a város építészete jól tükröz. A város majdnem teljesen egy lagúnával körülvett területen fekszik, melyet a 17. században épített erődítmény védett  a spanyolok ellen. Számtalan hangulatos kisutcában találjuk magunkat az óvárosban, mely árnyékos utcái menedéket nyújtanak a hőség ellen, míg felfedezzük a csodás barokk stílusban épült város hagyatékát. Kötelező látnivaló a Plaza de la Independencia ( A függetlenség tere) és a Palaca of the Inquisition (inkvizíció palotája) és a múzeum, ahol megismerhetjük a város történelmét és a spanyol inkvizíció brutalitását.

 

Tortola, Britt Virgin szigetek

A vékonyka sziget csupán 19 m hosszú és 5 km széles, így könnyen felfedezhetjük a Szafari busszal, vagy a helyi taxival, amely bemutatja felszínen lévő természeti szépségeket, felvisz a 457 méter magas Sky World-re ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk elterülő szépségeket és végül elvisz minket a Cane Garden Bay festői öbölbe, amely méltán lett híres az elvarázsoló fehér homokjáról türkizkék vizéről a buja pálmafák ölelésében. Itt érdemes megpihenni és feltöltődni a bárban egy karibi koktéllal és megmártózni a meleg tengerben.

 

St.John, Antigua

Az igazi karibi nyugalom és a csodás tengerpartok hazája, akár minden nap más parton töltheti napját, hiszen a sziget 365 partszakasszal várja, ahol szinte elképzelhetetlen, hogy a törölközője marad száraz. A Half Moon Bay és a Long Bay kiváló vízi sport és búvárkodási lehetőségekkel várja a vendégeket. A tengeri élővilág megismerésére ennél jobb helyet el sem lehet képzelni.  A sziget a Brit Leeward szigetek legnagyobb tagja, történelemben igen gazdag csak úgy mint természeti szépségeiben. A volt brit gyarmat fővárosa a mai napig magán hordozza épületeiben a gyarmatosítás örökségét, az épületei igazi egyedülálló élményt nyújtanak, érdemes egy gyalogos sétával felfedezni az óvárost. Az egykori cukornádtermelésből élő szigeten kevésbé találunk hatalmas szállodakomplexumokat és modern bevásárlóközpontokat, helyettük inkább hangulatos kisebb szállodákkal, helyi éttermekkel és kézművesek termékeit áruló üzletekkel és piacokkal találkozunk.

 

St.George, Grenada

A sziget 93000 embernek, főként afrikai bevándorlókból álló lakosságának ad otthont. A meleg klíma a kedves helyiek a kiváló búvárkodási lehetőségek, hegymászás, lovaglás, mélytengeri horgászat, első osztályú golfpályák mind gondoskodnak arról, hogy évente számos turista és tengerjáró hajó válassza úti célnak. Grenada fűszerültetvényeinek illata belengi a sziget levegőjét, termesztenek itt kakaót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és szerecsendiót is. A szigetet természeti adottságainak köszönhetően találkozhatunk trópusi erdőkkel, folyókkal, vízesésekkel, a tengerpartot számtalan fehér illetve fekete homokos tengerpart teszi még vonzóbbá. A szigeten található St. Catherine vulkán krátere és a körülötte elterülő terület gazdag növényi és állatvilága misztikus eleganciát kölcsönöz a szigetnek. St. George városát a franciák alapították a 18. században, a város építészete tükrözi a francia építészeti stílust karibi színekkel vegyítve, ha erre járnak, ne hagyják ki a város Gótikus tornyát, melyet 1818-ban emeltek, mely egy csöpp európai hangulatot kölcsönöz.

 

Kralendijk, Bonaire

A Karib-tenger búvár fővárosa, a merülés rajongóinak paradicsoma, legyen szó egyszerű felszíni vagy éppen mélytengeri búvárkodásról. A kezdő búvárkodóknak is nagyon ajánlott, egyesek szerint a sziget környékén sokkal könnyebb búvárkodni, mint bárhol a Földön. A sziget csupán 15 mérföldre van Venezuela partjaitól, és a ABC Holland-Antillák középső tagja (A=Aruba, B=Bonaire, C=Curacao) A sziget első lakói 1000 évvel ezelőtt érkeztek, majd később, amikor felfedezték Venezuela olajkészletét, a sziget első számú finomító központtá vált. A bumeráng alakú apró sziget első számú vonzereje természetesen a csodás tengerpart és a változatos tengeri élővilág. A sziget lakossága a multikulturális hatásoknak köszönhetően igen sokszínű, hiszen  történelmüket angol, afrikai, dél-amerikai, ausztráliai és brit hatások érték.

Karib-szigetek