Solemar Travel Utazási Iroda

Általános tudnivalók foglalás előtt valamint foglalással kapcsolatos általános kérdések

Foglalás előtti feladatok

Ellenőrizze minden utas útlevelének az érvényességét, típusát és az adott ország vízumkövetelményeit

• Olyan hajóut lefoglalása előtt, melyhez szükséges az ESTA endedély, azt a hajóút foglalása előtt kérje meg

Kérjük, hogy az érvényes útlevél- és vízumkövetelményekkel kapcsolatban érdeklődjön azon országok követségeinél, amelyeket a hajóút során meglátogat, vagy egyeztessen velünk a jelenleg érvényes helyzetet még jóval az indulás előtt. Javasoljuk hogy, ellenőrizze útlevelét, hogy annak lejárati dátuma ne legyen korábban, mint az utazás befejezését követő 6 hónap.

Ha az USA-ba utazik a Vízummentességi Program keretében, Önnek és az Önnel együtt utazóknak (a gyerekeket is beleértve) géppel olvasható, biotermikus útlevéllel kell rendelkezniük, valamint ESTA engedéllyel, melyet a következő weboldalon kérhetünk:

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/a könnyebbség kedvéért válasszuk a magyar nyelvet.

Az engedély ára 14 USD személyenként.

Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú útlevele van, kérdezze meg a hazai útlevélirodát. Ha útlevelét 2006 októbere után állították ki, és az nem biometrikus, akkor nem utazhat vízummentességgel, hanem vízumot kell szereznie. Az útlevéllel kapcsolatos további tudnivalókkal kapcsolatban a foglaláskor érdeklődjön, vagy kérdezze meg a hazai útlevélirodát.

Felhívjuk figyelmét,hogy az itt közölt információk változhatnak, és jóval indulás előtt ellenőriznie kell az aktuális előírásokat.

Bizonyos személyek nem léphetnek be az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében. Ilyen személyek például, de nem kizárólag azok, akiket letartóztattak, még akkor is, ha a letartóztatás után a büntetőjog alapján nem ítélték el őket,illetve azok, akiknek előélete nem büntetlen. Ha nem biztos abban, hogy jogosult-e a Vízummentességi Program alapján utazni, feltétlenül keresse meg az Amerikai Követség Konzuli részlegét, mielőtt az utat lefoglalja nálunk.

Ha Ön a Vízummentességi Programban részt nem vevő ország állampolgára, akkor az érvényben lévő útlevél- és vízumelőírásokkal kapcsolatban érdeklődjön azon országok követségén, amelyeket a nyaralás során meglátogat.

Sajnos nem áll módunkban semmilyen felelősséget vállalni, ha nem engedik fel valamelyik járatra, vagy nem engedik be valamelyik országba, vagy más nehézsége támad, vagy bármilyen költsége merül fel amiatt, hogy nincs megfelelő útlevele és/vagy nem rendelkezik az előírt vízummal. Bizonyos kikötői hatóságok esetenként fényképes igazoló okmányt kérnek, amikor a hajóút során leszáll a hajóról.

Feltétlenül javasoljuk, hogy útlevele mellett útlevele fénymásolatát is vigye magával az útra, és a fénymásolatot mindig tartsa magánál, ha a hajóról leszáll, hogy minimálisra csökkentse az ebből adódó kellemetlenségeket.

Foglalással kapcsolatos kérdések

1. Mit tartalmaz az ár?

2. Változhat-e az ár?

3. Módosítható - e a visszaigazolt foglalás?

4. Lemondható-e a már visszaigazolt hajóutat?

5. Mikor kell a kikötőbe érkeznie és mikorra kell időzíteni a hazarepülést?

6. Változhat-e az útvonal?

7. Törölheti-e a hajótársaság a hajóutat?

8. Előfordulhat-e, hogy nem engedik részt venni az utazáson?

9. Mi van akkor ha panasza van?

10. Mikor kapom meg a hajójegyet?

 

1. Mit tartalmaz az ár?

Az alapár tartalmazza:

• szállás a kiválasztott kabintípusban

• utazás a hajón a meghatározott útvonalon

• étkezések -teljes ellátás,

• korlátozott italfogyasztás (kávé, tea, víz, reggelinél gyümölcslevek, gépi üdítőitalok) vagy "all inclusive", az italfogyasztés hajótársaságonként változó

• Szórakoztató programok napközben és este/ éjszaka

• Wellness, sport és fitness lehetőségek

• Gyerek és tini programok korcsoportok szerint

• Medencék, Sauna, Jacuzzi

• Saját Kabin- Steward (szobatakarítás napi kétszer)

• Saját foglalt asztal minden este az étterembe saját pincérekkel

• Bőröndök kezelése (az érkezéskor és elutazáskor nem kell a poggyászt saját kezűleg a kabinbe vinni ill. elhozni)

Az alapár nem tartalmazza:

• Az indulási és érkezési kikötőbe érkezés és hazautazás költségeit

• A kikötői illetéket ( a hajóút leírásánal megadjuk a kikötői illeték mértékét, illetve valamely hajótársaság ára már tartalmazza, ezt külön jelöljük)

• Italfogyasztás egy részét (alkoholos italok, szénsavas italok, ásványvíz stb)

• Borravalót

• Személyes fogyasztásokat és kiadásokat és igénybe vett szolgáltatásokat (pl: casino, gift shop, spa kezelések, mosodai szolgáltatások, alkoholos italok, egyéb fogyasztások a bárban, telefon, internet stb)

• Fakultatív kirándulásokat

• Útlemondási biztosítást

• Baleset, Betegség és poggyászbiztosítást

• Esetlegesen felmerülő vízumköltségeket

• Mindent, amit az ár nem tartalmaz

Árajánlatunk minden esetben tartalmazza:

Amikor árajánlatot kér tőlünk egy adott útra, az általunk megküldött ár tartalmazni fogja:

• Mindent, amit az alapár tartalmaz, kikötői illetékkel.

• Tájékoztatást adunk a sztornó biztosítás valamint a Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  (BBP) áráról, amennyiben a hajótársaság kiköti ( pl. Costa Cruises), hogy a hajóút lefoglalása csak útlemondási  illetve BBP biztosítással lehetséges, azt külön jelezzük, és ebben az esetben az ajánlott ár már ezeket a költségeket is tartalmazni fogja.

• Tájékoztatást adunk a fedélzeten fizetendő borravaló mértékéről

Amennyiben bármilyen eltérés van a részvételi díjban foglalt szolgáltatásokról, azt külön jelezzük.

 

2. Változhat-e az ár?

A még el nem adott hajóutak ára bármikor emelkedhet vagy csökkenhet. Az Ön által választott hajóút árát foglaláskor igazoljuk vissza. A foglalás visszaigazolása után, de még a teljes összeg kifizetése előtt, csak akkor emelkedhet az ár, ha emelkedik valamelyik az árban foglalt szállítási költség és/vagy emelkednek a szolgáltatásokért fizetendő illetékek, adók vagy díjak (például kikötői illeték vagy bármilyen jellegű díjak) vagy deviza-forintárfolyának változása miatt kerülhet sor. A hajótársaságok az utazás megkezdése előtt 20 naptári nappal a részvételi díjat felemelheti, az áremelés mértéke max. 8% lehet, melyet írásban megindokolnak. Nagyobb mértékű áremelés esetén Önnek lehetősége van elállni az utazától és a befizetett részvételi díjat visszakérni.

 

3. Módosítható -e a már visszaigazolt foglalás?

Igen, de a legtöbb hajótársaság a módosításért díjat számol fel. Az adott hajótársaság módosítási feltételeit megtalálja az adott hajótársaság utazási szerződésében. Mi mindent megteszünk, hogy kérése teljesítésre kerüljön, de nem igérhetjük, hogy a kért változtatásokat minden esetben teljesíti a hajótársaság.

 

4. Lemondható - e a már visszaigazolt hajóút?

Igen, viszont ebben az esetben a hajótásaságok lemondási feltételei lépnek életbe, melyet az utazási szerződés tartalmaz. A lemondást feltétlenül írásban kell benyújtani, melyet mi továbbítunk partnereinknek. Feltétlen tanulmányozza át a lemondási feltételeket foglaláskor!

 

5. Mikor kell a kikötőbe érkezi és mikorra kell a hazautazást időzíteni?

A hajójegyen minden esetben fel van tüntetve a felszállás kezdő időpontja valamint a felszállás záró időpontja, mely általában a hajó indulása előtt egy órával zárul be. A legtöbb esetben a beszállás kora délután kezdődik meg, de ez útvonalanként igen változó is lehet. Önnek arról kell gondoskodnia, hogy a bejelentkezés és felszállás időben történjen, mivel a hajó senkire sem vár. Amennyiben lekési a bejelentkezést, úgy lemarad a hajóútról, legjobb esetben, a következő kikötőben engedik felszállni. Amennyiben repülővel érkezik az indulási kikötőbe, javasoljuk, a korai indulást, legcélszerűbb egy nappal az indulás előtt megérkezni az adott városba. Ilyenkor még lehetősége is van a kikötő és az adott város felfedezésére. Hazautazáskor délutáni járatot válasszunk, a leszállás általában a délelőtt folyamán befejeződik. Amennyiben repülővel indulunk haza, a megfelelő járat kiválasztásánál figyelembe kell vennünk nemcsak a hajó kikötőbe való érkezését, hanem a kikötő és a reptér egymástól való távolságát. Amennyiben kora délutáni járatunk van, a hajó recepcióján a leszállás előtti napokban kérvényezhetjük az elsőbbségi leszállást, így az elsők között leszünk, akik elhagyhatják a hajót.

 

6. Változhat-e az útvonal?

A hajótársaságok mindent megtesznek, hogy a meghíretett útvonalat teljesítsék, viszont vannak olyan esetek, amikor az útvonalat a hajótársaságnak vagy a kapitánynak jogában áll biztonsági szempontok alapján módosítani. Ennek legfőbb oka az időjárási viszonyok drasztikus megváltozása vagy más előre nem látott esemény, pl.politikai helyzet, természeti katasztrófa, sűrgős orvosi ellátás, technikai hiba, közbiztonság romlása stb. lehet. Minden esetben a legfőbb szempont az utasok biztonsága! Amennyiben a hajótásaságnak lehetősége van az elmaradt kikötőt más kikötővel pótolják. 

 

7. Törölheti-e a hajótársaság a hajóutat?

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a hajóút visszaigazolása után a hajótársaság az útvonal változtatására kényszerül vagy törli a hajóutat. Amennyiben a változás jelentős, Ön több lehetőség közül választhat: 1., elfogadja a változtatásokat 2., amennyiben van az eredetihez hasonló hajóút, azt felajánljuk Önnek, azonos vagy magasabb színvonalú hajóutat 3., lemondhatja a hajóutat és az eddig befizetett összeget visszakapja.

Jelentős változás pl. : két kikötő helyett 2 nap a tengeren

Kisebb változás pl. :egy kikötőt egy másikkal helyettesítik, egy kikötő helyett 2 nap a tengeren, indulási és érkezési időpontok változása egy adott kikötőben, kikötői sorrendek felcserélődése stb.

"Vis major" esetében bekövetkezett kényszeredett módosítások esetén a hajótársaságoknak nem áll módukban visszatérítést vagy kértérítést adni, sem az ebből keletkezett személyes kiadásokat megtéríteni.

 

8., Előfordulhat-e hogy nem engedik részt venni az utazáson?

Bizonyos esetekben a hajótársaság dokumentumokat kér a felszállásnál a személy azonosítás mellett, és amennyiben nem rendelkezik ezekkel angol nyelven, akkor a hajótársaság megtagadhatja a beszállást.

ilyen esetek :

- kismamáknak orovosi igazolással kell rendelkezniükaz egészségügyi állapotukra vonatkozóan, valamint, hogy a terhesség stádiumáról, ami nem érheti el a hajótársaság által megengedett hetek számát (részletekért látogasson el a gyerekek és kismamák menüpontunkra vagy keressék fel a hajótársaság weboldalát)

- 21 év alattiak, amennyiben nem szülővel utaznak, angol nyelvű szülői engedély szükséges

- felszálláshoz szükséges vízumok hiánya esetén

- nem megfelelő útlevél, valamint érvényességének rövidsége miatt

Nem csak a felszálláskor, de a hajóút folyamán is előfordulhat, hogy az utast nem engedik felszállni, vagy a következő kikötőben leszállítatthatják.

Ennek legfőbb okai lehetnek pl.:

- felszálláskor a hajó orvasának ovosi megítélése szerint vagy a kapitány  ésszerű megítélése alapján alkalmatlannak tartja a felszálláshoz

- ha a fedélzeten,  amennyiben a hajó orvosa úgy ítéli meg, hogy Önnek sűrgősen speciális orvosi ellásásra van szüksége, a fedélzeti orvos utasítása minden esetben kötelező érvényű

- amennyiben a biztonsági szolgált és a hajó a kapitánya úgy ítéli meg, hogy viselkedésével veszélyezteti saját vagy mások testi épségét vagy biztonságát.

 

9. Mivan akkor ha panasza van?

Amennyiben a hajóúton valami reklamációra adna okot, azonnal értesítenie kell az Információs Pultot a hajó fedélzetén. Ha a probléma nem oldható meg a fedélzeten az Ön megelégedésére, és továbbra is fenntartja reklamációját, írnia kell nekünk, megadva a foglalási referenciaszámot, és részletesen ismertetnie kell panaszát, a hajóútról való visszatéréstől számított 5 munkanapon belül. Csak attól fogadunk el reklamációt, akinek neve a foglaláson az első helyen szerepel.Ha a panaszt az Önnel utazó útitársak nevében írja, akkor a levelezésben egyértelműen adja meg útitársai teljes nevét és foglalási referenciaszámaikat, valamint csatolja az általuk adott meghatalmazást, hogy Ön kezelheti a reklamációt a nevükben. Sajnálattal kell közölnünk, hogy nem vállalunk felelősséget semmilyen panaszért vagy kárigényért, ha arról nem a fenti egyszerű eljárás szerint értesítettek minket. Mi továbbítjuk panaszát a hajótársasághoz.

 

10. Mikor kapom meg a hajójegyet?

Amikor megvásárol egy hajójegyet, ezzel tulajdonképpen megvásárolja a kabinját a hajón a hajóút időtartamára, valamint az étkezéseket, szórakoztató programokat, kikötői illetéket és minden további szolgáltatást, amit az ár tartalmaz.

A hajójegy átadásának feltétele a teljes részvételi díj kifizetése!

A legtöbb hajótársaság már elektronikus hajójegyet állít ki, melyet mi továbbítunk, Önnek csak ki kell nyomtatnia.

A hajójegyeket legkésőbb indulás előtt 7 nappal megkapja, de amennyiben hamarabb lenne szüksége rá, szóljon időben és mi mindent megteszünk, hogy kérését teljesítsük.

A hajójegyet mindenféleképpen magával kell vinnie és bemutatnia felszálláskor.

A bejelentkezési procedúra gyorsabbítható, ha még itthon bejelentkezik on-line a hajótársaság weboldalán, melyben ha szeretné szívesen segítünk Önnek.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk