Ausztrália és Új-Zéland

A hazánktól oly messze lévő távoli kontinensen számos egyedülálló élményben lehet részünk, megcsodálhatjuk a világ legnagyobb korallzátonyát és élővilágát, a vadregényes tengerpartokat, ősi kultúrákat, modern városokat és nem utolsó sorban a kengurukat és koala macikat. Ausztráliától dél-kelet irányában találhatjuk Új-Zélandot, mely két fő szigetből áll, melyeket egyszerűen csak Északi-szigetnek és Déli-szigetnek hívnak, teljesen különböző kultúra és természeti környezet jellemzi őket. Az Északi-szigeten találhatjuk a metropolita városokat, egzotikus tengerpartokat és buja zöld hegyeket. A Déli-sziget éghajlata sokkal hűvösebb, a hegyekben számos gleccsert és hófedte csúcsot fedezhetünk fel, sokan csak a szigetet a „Dél-Csendes-óceán Svájcának hívják”, a partok mentén meg gyönyörű fjordokban gyönyörködhetünk.

 

Sydney

A tengerjárón érkező utasok a Sydney kikötőhöz közelítve már messziről megpillanthatják a város szimbólumát, a Sydney Operaházat. Ez a modern város egyben Ausztrália legnagyobb városa is, mely kiváló vásárlási lehetőségekkel és élénk éjszakai élettel csalogatja az utazókat. Az 1000 láb magas AMP Torony tetejéről fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé, innen beláthatjuk az egész várost és környékét. Sydney nemcsak az Operaházáról, de a gyönyörű tengerpartjairól is híres, keressük fel a világhírű Bondi Beach –et, ahol élvezhetjük a napozás és a vízi sportok nyújtotta élvezeteket, a tengerpart a szörfrajongók egyik kedvenc úti célja is egyben. A Sydney Royal Botanical Garden is megér egy látogatást, melyet a város szívében találunk, itt számos őshonos növénnyel és élő múzeummal ismerkedhetünk meg.

 

Cairns

A természetkedvelők mennyországa, Ausztrália észak-keleti részén található és az ausztráliai Nagy Korall-zátony kapujaként is nevezik. A világ legnagyobb összefüggő korallzátonyára számos fakultatív kirándulás indul, de nemcsak a zátonyokat, hanem az ország belsejét felfedező kirándulások közül is választhatunk. Akik eljutnak erre a vidékre, azoknak természetesen „kötelező” a Nagy Korall-zátonyon búvárkodni, hiszen olyan élményekkel gazdagodhatnak, mint sehol máshol a Földön. Akik inkább mégis a szárazföldön maradnak, azok élvezhetik a csodás tengerpartokat, lovagolhatnak az Atherton Tableland esőerdőben vagy vásárolhatnak a helyi piacokon és a közeli Kuranda faluban.

 

Auckland

Az America’s Cup –vitorlás versenyek otthona, egyben Új-Zéland fővárosa is, mely egy élénk nagyváros az Északi-szigeten. A nemzet igazi hajós múlttal rendelkezik és a mai napig számtalan látogató érkezik, hogy felfedezze Auckland csendes vizeit vitorlás hajójával. A helyi Nemzeti Tengerészeti Múzeumban számos emléket őriznek és többek között itt helyezik el az America’s Cup trófeáit is. A várost elhagyva egyedülálló vidéket fedezhetünk fel, csendes esőerdők, farmok, romantikus tengerpartok váltakoznak, érdemes lóháton elindulni a felfedező túrára. A sziget őslakosai a Maorik voltak, kultúrájukat szerencsére még a mai napig is hűen őrzik, érdemes felkeresi a sziget központjában található Rotorua-t, ahol betekinthetünk első kézből a Maori történelembe, kultúrába és jelenkori életükbe is egyaránt.

 

Melbourne

Ausztrália második legnagyobb városa, több mint 3 millió ember otthona, kedvező klímájának köszönhetően számos utazó keresi fel a dél-keleti parton elfekvő várost. Itt találhatjuk az ország legjobb éttermeit, bárjait és a legjobb bevásárlási lehetőségeket is. A város a 19. századi aranyláz következtében indult fejlődésnek, amikor a világ számos pontjáról érkeztek a szerencsevadászok, de napjainkban is számos nemzetből érkeznek a bevándorlók. Ma Ausztrália legdinamikusabb és legmodernebb városa, legkönnyebben egy szervezett városnéző túra keretein belül ismerhetjük meg. Érdemes felkeresni a helyi állatkertet, mely a város egyik legfőbb attrakciója, vagy az Arany Kincsek Múzeumát.

 

Wellington

Új-Zéland kulturális és szórakoztató fővárosa, számos nagyszerű múzeummal, egyedi építészeti stílussal és kiváló éttermekkel rendelkezik. A kikötő vonzza a legtöbb látogatót, ahol a Queen’s Wharf komplexum fogadja őket, számos extravagáns üzlettel és étteremmel, de itt található a Te Papa Nemzeti Múzeum is, mely a világ legnagyobb múzeumai közé tartozik. Érdemes felkeresni a Wellington állatkertet is, ahol megismerkedhetünk a sziget egyedülálló állat és növényvilágával. A várost elhagyva számtalan módon fedezhetjük fel a vadregényes környéket, biciklire ülhetünk, elindulhatunk hegyet mászni vagy pihenhetünk a tengerparton, csak rajtunk múlik.