Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Solemar Travel Utazási Iroda

Hajóutak - Az első hajóút

  

Miért is olyan népszerű a hajózás? A válasz igen egyszerű, számtalan ajánlat közül válogathatunk Földünk legszebb tájaira, annyi időre amennyire csak szeretnénk, legyen az csupán néhány nap vagy akár 100. Sokan hiszik, hogy  a hajózás csak idősebbeknek való és hogy drága, de ezek közül ma már egyik sem állja meg a helyét.

Az első hajóút alkalmáva bizonyára sok kérdés felmerül az utazással kapcsolatban. Az egyéni illetve buszos vagy repülős utazásoktól sokmindenben eltérnek, ezért összeírtuk a legfontosabb információkat, melyek segíteni fogják a pontos tájékozódásban az előkészületektől a csomagoláson át egészen a hazautazás és kicsomagolás pillanatáig.

 

Indulás előtt 

               Hajóutak kiválasztása                  

Árak és kedvezmények

Foglalás és fizetés

Kabinok

Csomagok

Kikötőbe jutás

Parkolás a kikötőbe

Reptéri transzfer

Személyazonosítás, Vízumok

Biztosítás

On-line bejelentkezés

Borravaló

Hajóút ahogy megálmodja

Hajójegy

 

 

Hajóút kiválasztása

A legnagyobb fejtörést mindig az okozza, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő hajóutat. Erre éppen itt vagyunk mi, mindenben segítjük döntését, hogy a legjobbat választhassa, valamint ellátjuk tanácsokkal az utazással kapcsolatban.

Mikor és Hova  ?

A legelső kérdés, hogy mégis hová menjünk, mert szinte mondhatjuk, hogy bárhová hajózhat.

A legnagyobb kínálat a mediterrán térségben van nyáron és a karibi térségbe télen, de nyáron szintén elérhető a Balti-térség, a Norvég fjordok, a Fekete-tenger, Nyugat-Európa, Alaszka, USA keleti partja és Kanada.

Ha télen nem a Karib-térséget választja, akkor is még számos úti cél közül választhat, mint Közép-Amerika, Dél-Amerika, Ázsia, a Vörös-tenger, Ausztrália-Új Zéland, Csendes vagy az Indiai-óceán szigetvilága esetleg a Kanári- szigetek.

Természetesen vannak olyan úti célok, melyek egész évben elérhetőek, így például nyáron is utazhatunk a Karib-szigetekre vagy télen a Mediterrán térségbe. Ha van esetleg 3 hónap szabadideje, akár körül is hajózhatja a Földet, vagy 6 nap alatt átszelheti az Atlanti-óceánt és megpillanthatja New York városát.

Hurrikán szezon a Karib-térség jellemző időjárási jelensége, mely nyár közepétől november elejéig tart, de legtöbbször a szeptember és októberi hajóutakat érintheti. Természetesen ilyenkor is indulnak a hajók, de előfordulhat útvonal módosítás (kikötő sorrendek változása vagy egy-egy kikötő törlése vagy egy-egy kikötőt más kikötővel helyettesítenek) vagy legrosszabb esetben hajót lemondása is a hajótársaság részéről amennyiben ez biztonsági szempontból indokolt lehet. A hajók mindig pillanatra kész időjárási jelentéssel rendelkeznek, szükség szerint kikerülik a hurrikán érintette területet. Rossz időjárás természetesen a Föld bármely pontján létrejöhet ugyan így a mediterrán térségben is, ilyenkor a hajók kapitányai a biztonságot mérlegelve hozzák meg az esetleges módosításokra vonatkozó döntéseiket.

Utazási tanácsok:

Tengeri betegség-Tengeri beteg leszek? Hogyan kerülhetjük el a tengeri betegséget?

Ha fél a tengeri betegségektől (amit elsősorban a tudat okoz és nem valós tünetek) az első alkalommal olyan hajóutat ajánlunk, amely vagy rövidebb, vagy több kikötőben megáll, és útvonalában nincs tengeri átjáró. A Horn-fok körül, az Atlanti-óceán átszelésén, télen a Biscay-öbölben vagy éppen a hurrikán szezonban a Karib-tengeren (augusztus-november) és elő/utószezonban a mediterrán térségben találkozhatunk nagyobb hullámokkal, amennyiben nem tart a tengeri betegségtől, aggodalomra semmi ok.

Amennyiben még kialakul tengeri betegség a  legtöbb hajón kapható olyan csuklószorító, amely akkupuntúrás pontot stimulálva csökkenti a tüneteket illetve az orvosi rendelőbe kapható/ kérhető tengeri betegségre tabletta. Tünetek enyhítésére még a nem üres gyomor illetve a természetes gyömbér ( bármilyen formában – illóolaj, tabletta, krém,stb ) segíthet.

Repüléstől való félelem:

Ha fél repülőgéppel utazni akkor sincs gond, mivel az európai kikötők többsége személyautóval, autóbusszal vagy vonattal is megközelíthetőek, a legközelebbi kikötő Triest és Velence.

Kivel utazunk?  

A hajóút kiválasztásának szempontjából fontos tényező, hogy gyerekekkel utazunk-e? A hatalmas modern hajók fantasztikus lehetőségekkel várja a gyerekeket és tiniket, a családi kabintól kezdve a gyerek klubokig, játékokkal, játéktermekkel, csúszdákkal kényeztetik őket. Legjobb választás gyerekekkel a Carnival, Royal Caribbean, P&O Cruises, Princess, MSC, Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, és a Disney Cruise Line valamennyi hajója.

Ha gyerek "mentes" környezetet szeretne, kerülje az iskolai szünidőket, vagy válasszon olyan hajót, melyen csak felnőttek utazhatnak, mint a P&O Cruises Arcadia és Adonia, vagy válasszon prémium, ill. luxus kategóriás hajótársaságot, vagy olyan modern hajót, amelyen kiépítettek gyerek mentes zónákat, mint a Norwegian, Carnival és Royal Caribbean legújabb hajóin.

Melyik hajótársasággal és melyik hajóval?  

Az első két kérdésre viszonylag könnyen megtudtalálja a választ, de a hajótársaságok és számos hajójuk világában nem könnyű kiigazodni első látásra. Egy hajótársaságon belül is számos eltérés lehet hajó és hajó között, de természetesen mi ehhez is nyújtunk segítséget.

 

Mennyibe kerül?

Nem utolsó sorban az ár meghatározó tényező a hajóút kiválasztásában.  A hajótársaságok értékesítési stratégiája alapján, minél korábban foglal, annál kedvezőbben utazhatunk, a minimál és a maximális ár adott, az ár a minimál árról indul  és a foglaltság függvényében nő, amíg a maximális árat el nem éri. Ezen kívül itt is találkozhatunk last-minute (utolsó pillanat) ajánlatokkal, speciális időszaki akciókkal valamint egyéb kedvezményekkel, mint a gyerek kedvezmény, és az 55 évet betöltöttek kedvezménye. Sok egyéb promocióval is találkozhatunk, mint például a fedélzeti kredit, hajótársaságok stratégiái hasonlóak de mégis mindegyik más ás más.

 

Árak és Kedvezmények

Előfoglalás

A hajótársaságok programjai akár már két évvel korábbi időpontokra is megtalálhatjuk, ezért nagyon könnyű az előre tervezés, nem utolsó sorban, minél hamarabb foglalunk, annál több útvonal és kabin közül tudunk választani kedvező áron. Mivel a hajóutak ára egyenes arányban van a foglalások számával, így minél hamarabb foglalunk, annál kedvezőbb áron tudunk utazni. Ezért akár a jövő évi nyaralását is már most lefoglalhatja, hogy a legkedvezőbb áron utazhasson.

Promóciók

Folyamatosan találkozhatunk különféle promóciókkal, melyek kedvezményeket vagy fedélzeti kreditet biztosítanak, ezeket oldalunkon mindig publikáljuk, hogy a kedvező ajánlatok között keresgélhessen.

Last Minute

Utazásunk lefoglalása az utolsó pillanatokban, itt sajnos már nincs nagy választék, ami a kabinokat és útvonalakat illeti, a kimaradt, eddig értékesítetlen kabinokhoz kedvező áron hozzájuthatunk. Általában ilyen esetekben már nehezebb megtalálni a tökéleteset, előfordul, hogy apróbb kompromisszumokat kell kötnie, viszont nagyon kedvező áron juthat el mesés helyekre.

 

Az alapár tartalmazza:

• szállás a kiválasztott kabintípusban 

• utazás a hajón a meghatározott útvonalon

• étkezések -teljes ellátás, vagy all inclusive ( ezt minden esetben jelöljük )

• korlátozott italfogyasztás (kávé, tea, víz, gyümölcslevek, gépi üdítőitalok) vagy "all inclusive"  hajótársaságonként változó 

• Szórakoztató programok napközben és este/ éjszaka 

• Wellness, sport és fitness lehetőségek 

• Gyerek és tini programok korcsoportok szerint 

• Medencék, Sauna, Jacuzzi 

• Saját Kabin- Steward (szobatakarítás napi kétszer) 

• Saját foglalt asztal minden este az étterembe saját pincérekkel 

• Bőröndök kezelése (az érkezéskor és elutazáskor nem kell a poggyászt saját kezűleg a kabinba vinni ill. elhozni)

 

Az alapár nem tartalmazza:

• Az indulási és érkezési kikötőbe érkezés és hazautazás költségeit

• A kikötői illetéket ( a hajóút leírásánal megadjuk a kikötői illeték mértékét, illetve valamely hajótársaság ára már tartalmazza, ezt külön jelöljük)

• Italfogyasztás egy részét (alkoholos italok, szénsavas italok, ásványvíz stb) kivéve ha ezt külön jelezzük

• Borravalót, kivéve ha ezt külön jelezzük

• Személyes fogyasztásokat és kiadásokat és igénybe vett szolgáltatásokat (pl: casino, gift shop, spa kezelések, mosodai szolgáltatások, alkoholos italok, egyéb fogyasztások a bárban, telefon, internet stb)

• Fakultatív kirándulásokat

• Útlemondási biztosítást

• Baleset, Betegség és poggyászbiztosítást

• Esetlegesen felmerülő vízumköltségeket

• Mindent, amit az ár nem tartalmaz

 

Árajánlatunk minden esetben tartalmazza:

Amikor árajánlatot kér tőlünk egy adott útra, az általunk megküldött ár tartalmazni fogja:

• Mindent, amit az alapár tartalmaz

• valamint a kikötői illetéket is

• Tájékoztatást adunk a sztornó biztosítás valamint a Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  (BBP) áráról,

• Tájékoztatást adunk a fedélzeten fizetendő borravaló mértékéről

 

Kedvezmények

Gyerekkedvezmények

A gyerekbarát hajótársaságok általában igen kedvező árakat ajánlanak a gyerekek számára is. Nekik csak a kikötői illetéket kell fizetni vagy nagyon alacsony áron utazhatnak két felnőttel egy kabinba. Életkortól és hajótársaságtól függ a gyerekek után fizetendő borravaló mértéke.

Costa Cruises: Akár két 18 év alatti gyermek is, csupán a kikötői illeték áráért utazhat egy kabinban két felnőttel a hajóutak többségén. Amennyiben a gyerekek és a felnőttek külön kabint szeretnének arra is vannak kedvezmények

Norwegian Cruise Line: Két éves korig a kikötői illeték fizetendő, valamint 2-17 éves kor között a kedvezményes gyerekárak 99€-tól kezdődnek, melyek már tartalmazzák a kikötői díjat

Carnival Cruise Line: 3./4. fő árán utaznak

MSC Cruises: 0-14 éves koring két felnőttel egy kabinban ingyenes, részükre csak a kikötői illeték fizetendő a legtöbb útvonalon és időpontban

Royal Caribbean:speciális gyermekkedvezmények

Disney Cruises:spaciális gyermekkedvezmények

55 éven felüliek kedvezménye

Ne szégyellje a korát, legyen büszke rá! A legtöbb hajótársaság külön kedvezményt ad az 55 éven felettieknek, ezért, amikor kéri árajánlatunkat, feltétlenül árulja el, ha elmúlt már 55.

Kedvezményes kabinok

Amennyiben a kabin típusa nem döntő szempont, kedvező árat kaphatunk, ha garanciális kabint foglalunk. Ezt a lehetőséget nem minden esetben ajánlja fel a foglalási rendszer, de amennyiben elérhető a foglalásuk, tájékoztatni fogjuk, hiszen ezzel sokat spórolhat, viszont ehhez feltétlenül szükséges az adott kifejezések pontos ismerete:

Garanciális kabinok

 Kabin kategória, garantált kabinok, vagyis  ha kiválasztunk egy adott kabintípust, de nem egy konkrét kabint, így a pontos kabinszámot a foglalásnál nem tudhatjuk, lehet alsóbb vagy felsőbb szinteken, elől hátul vagy középen, egy dolog garantált, a kabintípusa. Sok esetben előfordul, hogy az adot kabintípus már mind foglalt, és ilyenkor egy magasabb kategóriás kabint kapunk, amelyért nem kell árkülönbözetet fizetni. Alacsonyabb kategóriás kabint nem kaphatunk. A kabin számát legkésőbb a felszálláskor tudhatjuk meg.

„Run of ship” kabinok 

Megmaradt kabinok: amikor ezt a kabintípust választjuk, akkor egy kabint veszünk a hajón, de nem tudjuk melyiket, kabinunk bármilyen kategóriás lehet a hajó bármely részén, lehet belső vagy külső kabin, lent vagy fent. A kabin számát csak a felszállás napján tudhatjuk meg. Ezt a lehetőséget egyre kevésbé alkalmazzák a hajótársaságok.

 

Borravaló

Talán számunkra egy kicsit furcsa ez a szokás, de az amerikai borravaló etikettből gyökerezve a hajótársaságok bizonyos szolgáltatások után automatikusan felszámítanak borravalót. Például az éttermi és szállodai részlegen közvetlenül az utasokkal együtt dolgozóknak a kemény munkájukért előre felszámítják a borravalót és azt a fedélzeti számlára terhelik.

Ez egy ajánlott összegű borravaló, de ha nem vagyunk elégedettek a kiszolgálással, akkor visszakérhetjük a purser információs pultba (ami a hajó recepciójának felel meg), vagy módosíthatjuk is, akár többre vagy kevesebbre. Tudni kell, hogy az éttermi és szállodai személyzet fizetése a borravalóból tevődik össze, alapbérük nagyon alacsony (alig éri el a havi 100 USD-t), ezért ha elégededettek vagyunk a kiszolgálással jutalmazzuk meg a fáradhatatlan munkajukat a borravalóval.

A „kötelező borravaló” összegét altalában a kabin személyzet (stateroom steward/ stewardess-ek kapják. Ők napi egyszer vagy kétszer kitakarítják a kabinunkat és mindenben segítenek.Továbbá osztódik még az éttermi személyzet, azaz az étterem vezető, fő pincér és asszisztense ( waiter / assistant waiter ) között,aki napi 3 x legalább kiszolgálnak a fő étteremben valamint a nap bármely időszakában a szabad szedéses éttermekben gondokodnak kényelmünkről. Ha a borravaló napi összegét elosztanánk a minket kiszolgáló emberek között annyival osztva ahányszor kiszolgálnak, meglepődnénk, hogy milyen keveset adunk egy-egy kiszolgálásért.

A gyerekeknek kortól illetve hajótársaságtól függően , vagy nem, vagy alacsonyabb összegű borravalót számítanak, de van olyan hajótársaság is, ahol a felnőttekkel azonos mértékű borravaló fizetendő részükre, a részletekről kérjük érdeklődjön foglalás előtt.

A bárban rendelt italok után 15% -18 %borravalót számolnak fel általában, valamint minden egyéb fedélzeten igénybe vett szolgáltatások után is.

Extra borravalótermészetesen a személyzet bármely tagjának adható.

Borravaló mértéke ( tájékoztató jellegű információ)

MSC Cruises:

az európai, Perzsa-öböl hajóutak esetében az alábbiak szerint alakul:

Felnőtt (13 éves kor felett):  10,00 € / fő / éj

Gyermek (2-12,99 éves kor között):  5,00 € / fő / éj

Gyermek (2 éves kor alatt):  nincs szerviz díj

A Karib-térség, Dél-afrikai és Dél-amerikai utak esetében pedig:

Felnőtt (13 éves kor felett): 12,50 $ / fő / éj

Gyermek (2-12,99 éves kor között): 6,50 $ / fő / éj

Gyermek (2 éves kor alatt): nincs szerviz díj

 

Costa Cruises:

10 euró/éj/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz euró · 12,50 USA-dollár/éj/felnőtt utas – azokban az országokban, ahol a helyi fizetőeszköz USA-dollár 

4 év alatti gyermekek után a társaság nem számol fel szolgáltatási díjat, míg 4-14 éves gyermekek esetében a fenti díjtételek 50%-a fizetendő ( 5Euro/éj és 6,25 USA-dollár/éj, 15 éves kortól a felnőttekével azonos mértékű a borravaló.

 

Carnival Cruise Line:

Standard kabinok esetén:  $13.99 USD/fő/éj

Suite kabinok esetén:  $15.99 USD/fő/éj

2 éves kor alatt nem kell fizetni

 

Holland America Line:

Belső, ablakos és balkonos kabinok esetén: 14,5 USD/fő/éj,

Suite kabin esetén: 16 USD/fő/éj

Felnőttre, gyermekre egyaránt

 

ROYAL Carribean .:

Junior suite kategóriáig 14,5 USD/fő/éj

Gand suite, vagy afeletti kategóriában 17,5 USD/fő/éj

Felnőttre, gyermekre egyaránt

 

Celebrity Cruises:

  • $15.50/fő/éj a standard kabinokban
  • $16.00/fő/éj a Concierge osztályú és AquaClass® kabinokban
  • $19.00/fő/éj a suite kabinokban

 

Princess Cruises.

14,5 $/ fő/ éj az alap kabintípusokban

15,5 $/fő/éj a mini-suite-okban

16,5 $/fő/éj a suite-okban

Felnőttre. gyermekre egyaránt

Disney Cruises:

13,5 USD/fő/éj felnőtt, gyermek egyaránt

P & O Cruises:

2019-ben törölték a kötelező borravalót

 

Foglalás és fizetés

 

Foglalás

1. lépés - Árajánlatkérés

Amennyiben megtetszett egy vagy több hajóút, akkor kérje árajánlatunkat és a szabad kapacitások ellenőrzését amint lehet, melyet megtehet e-mailben, telefonon vagy akár faxon is, ahogy Önnek a legkényelmesebb. Az árajánlat kérése nem jelent semmi elkötelezettséget, ezért minél hamarabb lépjen kapcsolatba velünk, ne maradjon le az akciókról, kedvezményekről, hogy több kedvező lehetőség közül választhasson.

2. lépés – Választás, Opciós foglalás

A szabad helyek és pontos árak ismeretében könnyen kiválaszthatja a megfelelő hajóutat, ha esetleg nem tud választani, segíthetjük döntését, ismertetve az adott útvonalak illetve hajók jellegzetességeit. Amennyiben a hajóút kiválasztásra került, jelezze nekünk minél hamarabb, (hiszen az árak és szabad helyek gyorsan változhatnak) hogy elkészíthessük opciós előfoglalását, ezután megküldjük az utazási szerződést és az utas adatlapot. A legtöbb esetben az opció pár napig van érvényben, az opció lejárati dátumáról minden esetben tájékoztatást adunk. Ritka esetben előfordul, hogy opcióval már nem köthető le az adott kabin és hajóút, ilyenkor a lehető legkevesebb időnek kell eltelnie a foglalási szándék, a fizetés valamint az utazási szerződés aláírása között.

3.lépés – Foglalás megerősítése

Miután az előfoglalás (opciós foglalás) elkészült, Önnek arról kell gondoskodnia, hogy visszaküldi részünkre aláírva az utazási szerződést, az utasok adatait tartalmazó adatlapot, valamint a hajóút lefoglalásához szükséges előleget vagy szükség esetén a teljes összeget. Amint a megadott határidőn belül befizeti vagy átutalaja bankszámlánkra a részvételi díjat és elküldi az aláírt utazási szerződést az adatlappal, megerősíti foglalását.

4. lépés - Visszaigazolás

Az aláírt utazási szerződés és részvételi díj előleg vagy teljes összegének megérkezése után az Ön által megadott adatokkal véglegesítjük foglalását és az erről szóló dokumentumokat elküldjük, foglalását visszaigazoljuk.

Amennyiben az előleg, ill. szükség esetén a teljes összeg nem érkezik meg időben opciós foglalása törlődhet a foglalási rendszerekből és nem tudjuk garantálnia, hogy az újrafoglalás alkalmával a korábban kiválasztott kabinba, illetve a korábban megadott áron ismételten lehetséges a foglalás. Ezért nagyon fontos, hogy az általunk megadott határidőn belül érkezzen meg hozzánk a részvételi díj adott része valamint az aláírt utazási szerződés és az utazók adatai, bármely három tényező egyike nélkül a foglalása nem véglegesíthető. Amennyiben előre tudja, hogy valamelyik feltételt nem tudja időben teljesíteni, de nem szeretné elveszíteni a foglalást, akkor szóljon nekünk és mi mindent megteszünk, hogy opciós foglalásának érvényességét meghosszabbítsuk.

 

Fizetés

 

A részvételi díj és egyéb megrendelt szolgáltatás kifizetése háromféleképpen lehetséges:

1. átutalással (HUF)

2. bankszámlánkra való közvetlen befizetéssel az ország bármely Uni Credit Bank fiókjában (HUF, EUR, USD)

3. készpénzzel irodánkba (HUF, EUR, USD)

Bankbefizetés és átutalás esetén feltétlenül a megjegyzésbe kérjük, írja meg nevét és a foglalása azonosítószámát, melyet előzetesen elküldünk.

 

Kabinok

Egy adott hajón belül többféle kabintípust is találhatunk, melyek elrendezése nagyban különbözhet egymástól. A legalapvetőbb különbség mégis a kilátás lehetősége és formája. Ez alapján beszélhetünk belső kabinról, külső ablakos kabinról, korlátozott kilátású kabinról, illetve balkonos kabinról. A kabin mérete, felszereltsége illetve kialakítása alapján lehet standard kabin, suite illetve penthouse. A belső, ablakos valamint korlátozott kilátású kabinok általában standard kialakításúak, míg a suite és penthouse kabinok balkonnal rendelkeznek. A kabinok árát nem csak a kabin típusa, hanem a hajón való elhelyezkedése is befolyásolja. Ugyanolyan típusú kabin az alsóbb szinteken kevesebbe kerül, mint a felsőbb szinteken. Ár szempontjából az sem mindegy, hogy a kabin a hajó elején, végén vagy éppen a közepén helyezkedik el. A könnyebb eligazodás kedvéért feltöltöttük az adott hajó adatlapjára a hajó térképét is, ahol gyorsan tájékozódhatunk a kinézett kabin pontos elhelyezkedéséről és kategóriájáról. Néhány kivételtől eltekintve attól függetlenül, hogy belső kabint vagy suite kabint foglaltunk, ugyanazokat a lehetőségeket vehetjük igénybe az étkezéstől a szórakoztató programokon át. A kivételre jó példa például a Cunard Queen Victoria hajója, ahol a "Queen's Grill" és a "Princess Grill"kategóriájú suite kabinok külön étteremben étkezhetnek, és exclusive belépésük van egy privát külső pihenő részre ahol plüss napágyak és privát pezsgőmedence várja őket, vagy a Norwegian Cruise Line társaság legújabb Norwegian Epic hajóján a "Garden & Courtyard villák lakói extra szolgáltatásokra is jogosultak, valamint kizárólag használhatják a balinéz stílusú pihenőkertet medencével és az Epic Clubbot.

A kabinok kategóriától függetlenül felszereltek az alábbiakkal: ágy, fürdőszoba wc-vel, televízió műholdas csatornákkal valamint a hajó saját csatornájával, széf, rádió és telefon. A kabinokban általában találunk hajszárítót is valamint egy kis hűtőt minibárral is.


Belső kabinok

A legolcsóbb kabinok, kilátás nélkül. Azoknak ajánljuk, akik az idejük nagy részét nem a kabinban szeretnék eltölteni, akik valójában csupán aludni, tisztálkodni és új ruhába bújni használják a kabint. A legtökéletesebb választás, ha az aktív pihenést kedveljük és időnket a parton vagy a fedélzeten a különböző programok részvételével és a lehetőségek kihasználásával töltjük. Tökéletetes választás lehet, ha pénzünket nem a kabinra, hanem az szolgáltatásokra akarjuk költeni. A belső kabinokban akár négy fő is kerülhet elhelyezésre, ilyen esetben a 3.és 4. fő a mennyezetből vagy az oldalfalból lenyíló ágyon helyezhető el. Nem ajánljuk azoknak, akik esetleg tartanak a bezártság érzésétől.

 

Külső kabinok

A  kilátást egy ablak biztosítja, amely természetesen mindig a tengerre néz :-) Mérete és felszereltsége a belső kabinokhoz hasonló.

 

Korlátozott kilátású kabinok

Annak ellenére, hogy a kabin ablakkal rendelkezik, a kilátás sajnos nem teljes, mert az a hajó egy része vagy a mentőcsónakok takarják el. Ezek a kabinok a normál külső ablakos kabinok áránál kedvezőbb, éppen ezért olyanoknak ajánljuk, akik nem szeretnének belső kabint, de viszont kevesebbet szeretnének fizetni a külső kabin áránál.

 

Balkonos kabinok

Felmérések kimutatták, hogy a balkonos kabin a  legkedveltebb típus, éppen ezért talán nem meglepő, hogy az új hajókat úgy építik, hogy minél több balkonos kabint tudjanak kialakítani. Saját privát erkélyünkön fogadhatjuk a reggel első napsugarait, fogyaszthatjuk el reggelinket, pihentethetjük szemeinket a ragyogó tenger csillámaiban, figyelhetjük a be illetve kihajózást a kikötőkben valamint este romantikus pillanatokat tölthetünk el miközben a lenyugvó nap narancssárgára festi a messzi horizontot....talán ezekért a pillanatokért választják az utasok többsége ezt a kabintípust, hiszen ezeket a pillanatokat sehol sem élhetjük át ilyen intenzíven elszigetelten mint saját balkonunk verandáján.

 

Suite kabinok

 A kabinok mérete tágasabb, a fürdőszobákban nem ritka, hogy kádat és zuhanyzót is találunk, a belső design elegáns és kifinomult, valamint extra szolgáltatások és felszerelések is járnak a kabinhoz, mint elsőbbségi be illetve leszállás, plüss fürdőköpeny, luxus törölközők, kávéfőző, hogy csak néhányat említsünk. A suite kabinok mindig rendelkeznek balkonnal, általában tágasabb, mint a standard balkonos kabinok verandája.

 

Különleges kabíntípusok:

Családi kabinok

Két egymás mellett lévő kabin, amelyeket egy közös ajtó köt össze, így a gyerekek külön szobában aludhatnak, a tágas tér biztosítja a családi igényeket.

 

Mozgássérültek számára kialakított kabinok

Természetesen a mozgássérült utasok is maximális kényelemben érezhetik magukat a nekik speciálisan kialakított kabinokban, ahol a tágas tér biztosítja a könnyű és biztonságos közlekedést mind a hálótérben, mind a fürdőszobában egyaránt.

 

Penthouse kabinok

A legnagyobb, a legszebb és legdrágább kabinok a fedélzeten.

 

Studio kabinok

A Norwegian Epic fedélzetén találhatjuk ezeket a stúdió kabinokat, melyeket az egyedül utazók igényei alapján alakítottak ki. Miért fizetne két ember helyett? A kabinok minden komforttal felszeretlek és külön belépést biztosít utasainak a "Studio Lounge" bárba, ahová csak a stúdió kabinok utasai léphetnek be és kellemes körülmények között ismerkedhetnek.

 

Spa kabinok

Ezek a kabinok a Spa mellett találhatóak közvetlenül, belső kialakításuk stílusban eltér a standard kabinokbtól, kellemes hangulatot varázsolnak. Az utasok korlátlan belépéssel rendelkeznek a Spa egész területére és kiegészítő szolgáltatásokra is jogosultak. A kabinok mérete is nagyobb, nem ritka a saját pezsgőfürdő a kabinban, amelyből közvetlenül élvezhetjük az óceán látványát (például: Norwegian Epic) Természetesen privát balkon is jár a kabinhoz.

 

Hajójegy

Amikor megvásárol egy hajójegyet, ezzel tulajdonképpen megvásárolja a kabinját a hajón a hajóút időtartamára, valamint az étkezéseket, szórakoztató programokat, kikötői illetéket és minden további szolgáltatást, amit az ár tartalmaz.

A legtöbb hajótársaság már elektronikus hajójegyet állít ki, melyet mi továbbítunk, Önnek csak ki kell nyomtatnia.

A hajójegyeket legkésőbb indulás előtt 7 nappal megkapja, de amennyiben hamarabb lenne szüksége rá, szóljon időben és mi mindent megteszünk, hogy kérését teljesítsük.

A hajójegyet mindenféleképpen magával kell vinnie és bemutatnia felszálláskor.

A bejelentkezési procedúra gyorsabbítható, ha még itthon bejelentkezik on-line a hajótársaság weboldalán, melyben ha szeretné szívesen segítünk Önnek.

 

Csomagok

A legtöbb társaság nem korlátozza súlyra és darab számra a fedélzetre felvihető poggyászokat, de ha mégis van korlátozás az is sokkal több. mint a repülőgépre feladható poggyászok súlya, pl: 90 kg per fő. Ezért amennyiben repülővel utazik a kikötőbe, úgy a repülőtársaság szabályaihoz mérten kell előkészíteni a bőröndöket. Külön figyelni kell, hogy éles tárgyak ne kerüljenek a kézipoggyászba.

A csomagokat a kikötőben található terminál megjelölt pontján átveszi a hajó személyzete, ezután legközelebb a kabinja ajtajában találkozhat ismét velük, így a bejelentkezés során már nem kell a bőröndökkel foglalkoznia.

Nagyon fontos, hogy a poggyászokra felrakja a kitöltött csomagcédulát, melyet a hajójeggyel együtt elküldünk, mert ez alapján azonosítják csomagját és viszik a kabinja elé.

Utazási tanácsaink

• amennyiben repülővel utazik, feltétlen nézze meg a feladható poggyászra vonatkozó súlyhatárt

• az értékes tárgyakat, szükséges gyógyszereket, törékeny tárgyakat a kézipoggyászában vigye fel a hajóra. Fedélzeten is vigyázzon értékeire, a kabinokban található széf ingyenesen és könnyen használható.

• Ha a kabinja előtt olyan csomagot talál, ami esetleg nem az Öné, akkor szóljon a személyzet bármely tagjának, vagy vigye le a recepcióra

• Ha már elindult a hajó és még nem érkezett meg a csomagja, ne essen kétségbe, sokszor előfordul, hogy a bőröndök pakolása közben leesik a csomagcédula és így nem tudják azonosítani. A recepción gyűjtik össze az ilyen bőröndöket, ott biztosan megtalálja. Ha mégsem, akkor feltétlen jelezze a recepción.

Mit NEM vihet magával a fedélzetre:

• törvénytelennek minősülő tárgyakat pl.: robbanóanyag, kábítószer, fegyver, gyúlékony anyag

• állatokat, kivéve ha erre a hajótársaság nem adott külön engedélyt  ( pl: vakvezető kutya)

• ételek és italok

• vasalót, gyertyát - csak a helyet foglalná, ugyanis a fedélzeten a saját vasaló használata tilos valamit gyertyát sem szabad használni biztonsági szempontok miatt.

Amennyiben a fedélzeten ok keletkezik arra, hogy azt feltételezhessék, hogy törvénytelen vagy veszélyes tárgyakat tart a kabinban, a kapitánynak vagy az általa kijelölt tisztnek joga van átkutatni kabinját és az ilyen dolgokat elkobozni. Ha szükséges, akkor megteszik a bejelentés az illetékes szárazföldi hatóságnál.

Mi az amit feltétlen pakoljon be:

• legfontosabbak: hajójegyek, útlevelek, poggyász címke, biztosítások, na meg persze hitelkártya vagy készpénz

• kényelmes ruhadarabokat és cipőket nappalra az adott évszak és térség függvényében, hogy a fedélzeten és a fakultatív kirándulások alatt is jól érezhesse magát

• fürdőruhát, még ha Alaszkába is megy, akkor is, hiszen például akár a szaunából is élvezheti a csodás alaszkai tájat.

• egy-két elegánsabb ruhadarabot, férfiaknak öltönyt, vagy legalább inget és nyakkendőt. Napjainkban már közel sem szigorúak az öltözködési előírások, viszont a legtöbb hajóút alkalmával rendeznek elegánsabb estéket, ahol az utasok többsége előveszi legszebb ruhadarabját, de persze semmi sem kötelező. Egy 7 éjszakás hajóút alatt általában 2 este elegánsabb, ezeket nevezzük „formal night”-nak a többi este pedig laza hétköznapi, vagyis „casual”. A napi újságunkban mindig megtalálhatjuk, hogy az adott estére milyen öltözködés vonatkozik. Amennyiben az inget és a nyakkendőket látni sem akarja szabadsága alatt, ajánljuk a Norwegian Cruise Line útjait ahol kedve szerint öltözhet.

• Fényképezőgépet, videokamerát és töltőit, nem európai úticéloknál adaptert

• Ha van, ajánljuk a távcsövet főleg alaszkai valamint a Norvég –fjordos hajóutaknál

• Amennyiben nagyobb társaság vagy család utazik együtt, nagy segítséget jelent az egymás közti kommunikációban ha van „walkie-talkie”, hiszen a legtöbb időt nem a kabinban töltjük (két kabin között szabadon lehet telefonálni, valamint a folyósókon kihelyezett telefonokról is) ahol esetleg utól tudnánk egymást érni és a mobil telefont sem hordozzuk magunkkal a fedélzeten az óceán közepén.

• Elsősegély csomagot, szükséges gyógyszereket. Amennyiben olyan gyógyszere van, amelyet injekciós fecskendővel kell használnia, kérem szóljon nekünk a foglalásnál vagy az indulást megelőzően, hogy a személyzet gondoskodhasson a fecskendők biztonságos elhelyezéséhez szükséges gyűjtődoboz elhelyezéséről a kabinjában.

Ami a csomagból kimaradhat:

• Hajszárító, mert minden kabinban talál, persze ez egy alap hajszárító, ha különlegesre van szüksége, pakolja be nyugodtan

• Törülköző valamint strandtörülköző, mind a kettőt bőségesen talál a fedélzeten, tengerparti fürdőzéshez is a legtöbb hajótársaság biztosít strandtörülközőt, melyet a fedélzetre lépve lerakhat és a másik pillanatban már veheti is el a frissen mosott és szárított párját.

 

Kikötőbe jutás

A legtöbb európai kikötőt többféleképpen is megközelíthető, utazhatunk személyautóval, autóbusszal, vonattal vagy repülővel is.  A távolabbi indulási kikötőkbe inkább a repülőgépes utazást ajánljuk.  A hajójegyen megtalálhatjuk, hogy hány órától lehet a fedélzetre menni, de mindenképpen javasoljuk, bármely utazási eszközt választ, hogy még jóval a beszállási óra előtt érkezzek meg, mert a hajó senkire sem vár. Amennyiben nem érik el a bejelentkezés utolsó perceit lemaradnak a hajóútról. A hajó indulása szintén rajta van a hajójegyen, jól jegyezzük meg. Ha tengerentúli kikötőből indulunk érdemes legalább egy nappal hamarabb a kikötőbe érkezni, elkerülve azt, hogy valamelyik járat késése miatt lemaradjanak a hajóútról.

 

Parkolás a kikötőben

Ha személyautóval érkezik az indulás helyszínére, nem kell autóját őrizetlenül hagynia, a legtöbb kikötőbe már itthon lefoglalhatja parkolását.  A parkolás ára kb. 10-15 € körül van naponta.

pl: Velence: 13€/éj/autó,  Savona: 10€/éj/autó, Chivitavecchia: 10€/éj/autó.

A parkolási díjak a helyszínen illetve a hajón fizetendőek.

További információért keressen minket bizalommal.

Reptéri transzfer

 

Ha repülőgéppel ékezik, a legtöbb repülőtéren a hajótársaságok transzfer szolgáltatást is ajánlanak, melyet az ár nem tartalmaz és előre le kell foglalni. A transzferek a kikötőbe csak a hajó indulásának napjára foglalhatóak.

További információért keressen minket bizalommal.

 

Néhány példa, de az árak a hajótársaságok között változó lehet, az árak tájékoztató jellegűek:

 

• Barcelona reptér- Barcelona kikötő: 21 € /fő/út

• Civitavecchia (Roma) reptér- Civitavecchia (Roma) kikötő: 29€ /fő/út

• Koppenhága reptér- Koppenhága kikötő: 19 € /fő/út

• Honolulu (Hawaii)  reptér- Honolulu ( Hawaii) kikötő: 14€ /fő/út

• Miami (USA) reptér-  Miami (USA) kikötő: 17 € /fő/út

• New York (USA) reptér- New York (USA) kikötő: 29 € /fő/út

• Seattle (USA) reptér- Seattle (USA) kikötő: 15 € /fő/út

• Velence reptér- Velence kikötő: 19€ /fő/út

 

Személyazonosítás, vízum

 

A hajóutakon útlevél segítségével igazolhatja magát. Ajánljuk, hogy akkor is útlevéllel utazzon, ha az útvonalban szereplő országok mind az Európai Unió tagállama, amennyiben legalább egy nem Európai Uniós ország is szerepel feltétlenül útlevéllel utazzon!

 

Foglalás előtti feladatok

• Ellenőrizze minden utas útlevelének az érvényességét, típusát és az adott ország vízumkövetelményeit

• Olyan hajóut lefoglalása előtt, melyhez szükséges az ESTA endedély, azt a hajóút foglalása előtt kérje meg

Kérjük, hogy az érvényes útlevél- és vízumkövetelményekkel kapcsolatban érdeklődjön azon országok követségeinél, amelyeket a hajóút során meglátogat, vagy egyeztessen velünk a jelenleg érvényes helyzetet még jóval az indulás előtt. Javasoljuk hogy, ellenőrizze útlevelét, hogy annak lejárati dátuma ne legyen korábban, mint az utazás befejezését követő 6 hónap.

Ha az USA-ba utazik a Vízummentességi Program keretében, Önnek és az Önnel együtt utazóknak (a gyerekeket is beleértve) géppel olvasható, biotermikus útlevéllel kell rendelkezniük, valamint ESTA engedéllyel, melyet a következő weboldalon kérhetünk:

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/a könnyebbség kedvéért válasszuk a magyar nyelvet.

Ha nem biztos abban, hogy milyen típusú útlevele van, kérdezze meg a hazai útlevélirodát. Ha útlevelét 2006 októbere után állították ki, és az nem biometrikus, akkor nem utazhat vízummentességgel, hanem vízumot kell szereznie. Az útlevéllel kapcsolatos további tudnivalókkal kapcsolatban a foglaláskor érdeklődjön, vagy kérdezze meg a hazai útlevélirodát.

Felhívjuk figyelmét,hogy az itt közölt információk változhatnak, és jóval indulás előtt ellenőriznie kell az aktuális előírásokat.

Bizonyos személyek nem léphetnek be az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretében. Ilyen személyek például, de nem kizárólag azok, akiket letartóztattak, még akkor is, ha a letartóztatás után a büntetőjog alapján nem ítélték el őket,illetve azok, akiknek előélete nem büntetlen. Ha nem biztos abban, hogy jogosult-e a Vízummentességi Program alapján utazni, feltétlenül keresse meg az Amerikai Követség Konzuli részlegét, mielőtt az utat lefoglalja nálunk.

Ha Ön a Vízummentességi Programban részt nem vevő ország állampolgára, akkor az érvényben lévő útlevél- és vízumelőírásokkal kapcsolatban érdeklődjön azon országok követségén, amelyeket a nyaralás során meglátogat.

Sajnos nem áll módunkban semmilyen felelősséget vállalni, ha nem engedik fel valamelyik járatra, vagy nem engedik be valamelyik országba, vagy más nehézsége támad vagy bármilyen költsége merül fel amiatt, hogy nincs megfelelő útlevele és/vagy nem rendelkezik az előírt vízummal.

Sajnos nem áll módunkban semmilyen felelősséget vállalni, ha nem engedik fel valamelyik járatra, vagy nem engedik be valamelyik országba, vagy más nehézsége támad, vagy bármilyen költsége merül fel amiatt, hogy nincs megfelelő útlevele és/vagy nem rendelkezik az előírt vízummal. Bizonyos kikötői hatóságok esetenként fényképes igazoló okmányt kérnek, amikor a hajóút során leszáll a hajóról.

Feltétlenül javasoljuk, hogy útlevele mellett útlevele fénymásolatát is vigye magával az útra, és a fénymásolatot mindig tartsa magánál, ha a hajóról leszáll, hogy minimálisra csökkentse az ebből adódó kellemetlenségeket.

 

További vízuminformációk

Amerikai Egyesült Államok

Új, bordó útlevéllel rendelkezőek ESTA engedéllyel utazhatnak be az USA államaiban, régi típusú útlevél tulajdonosoknak pedig vízum szükséges. ESTE engedélyt az USA kormányának honlapján működtetett elektronikus kérvény kitöltésével kaphatunk.

Figyelem! Puerto Ricoba, St.Thomas, St.John vagy St.Croix (U.S.V.I.) szigeteire és a Hawai’i- szigetekre való utazáshoz is szükség van ESTA engedélyre vagy USA vízumra!!!

 

Ausztrália és Új-Zéland

Többszöri belépésre jogosító ausztrál vízummal léphetünk az országba. A vízum díjmentes, az ausztrál kormány által működtetett weboldalon található internetes kérvény kitöltésével igényelhető.

 

Egyiptom

Csak az országból induló és oda is érkező hajóutak esetén szükséges vízum, melyet előzetesen vagy az országba belépéskor, a repülőtéren is megvásárolhatunk.

 

India

Az útvonal függvényében egyszeres vagy kétszeres belépésre jogosító vízum szükséges. A vízumért forduljunk az Indiai Nagykövetséghez, az ügyintézési idő általában 4-5 munkanap.

A vízum irodánkban is megrendelhető.

 

Jordánia

A vízumot a hajótársaság a fedélzeten intézi, melynek díját a fedélzeti számlánkra terhelik.

 

Kína

Az útvonal függvényében egyszeri vagy kétszeri belépésre jogosító vízum szükséges, melyet a Kínai nagykövetségen lehet megvásárolni. Az ügyintézési idő általában 5-7 munkanap.

Hongkongba magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak.

 

Kuba

Kuba Turista Kártya előzetes megvásárlása szükséges, mely egyben a vízum is. A vízum ára: 25€/fő

 

Oroszország

Az útlevél-tulajdonosok többségének vízumra van szükségük, ha Oroszországba szeretnének utazni, amelynek megszerzése több hetet, vagy még hosszabb időt vehet igénybe. A hajótársaságok nem nyújtanak vízumszolgáltatást, ha azonban a hajótársaságok által szervezett valamelyik kirándulás keretében látogat Oroszországba, akkor nincs szüksége vízumra, amíg konkrétan ezen a kiránduláson vesz részt. Ha azonban önállóan szeretne várost nézni, akkor közvetlenül az Orosz Követségtől kell vízumot szereznie. Fontos, hogy pontosan ugyanaz a név (a kezdőbetűkkel együtt) szerepeljen jegyén, mint az útlevelében. Ha bármi különbség van, lehet, hogy nem engedik fel a repülőjáratra/hajóra.

 

Tahiti

A repülőgép útvonalától függően kell a szükséges vízummal rendelkezni

 

Thaiföld

Magyar állampolgárok 2011.augusztus 11-től vízummentesen utaznak az országba, amennyiben turistaként érkeznek, így maximum 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országba. Ennél hosszabb kint tartózkodás illetve nem turista célú utazás esetén vízum szükséges. Amennyiben nem valamely légikikötőn érkezünk, hanem valamely szomszédos országból a szárazföldről, úgy az országban csupán 15 napig tartózkodhatunk vízummentesen.

Törökország

Csak az országból induló és oda is visszaérkező hajóutak esetében van szükség vízumra. Vízumkötelesség esetén azt az országba lépés helyszínén fizetendő.

 

Vietnám

A vízumot a hajótársaság a fedélzeten intézi, melynek díját a fedélzeti számlánkra terhelik. Amennyiben az utas nem a hajótársaság által szervezett fakultatív kirándulásokon vesz részt, úgy egyéni vízumra van szükség. Ez az eset akkor is, ha az utas további napokat tervez az országba tölteni.

 

A fenti információ tájékoztató jellegű, további információkról és pontos aktuális információkról, kérjük érdeklődjön irodánkban vagy a célország nagykövetségein.

 

Biztosítás

Indulás előtt valamennyi vendégnek megfelelő személyi utazási biztosítással kell rendelkeznie, amelynek fedezetet kell nyújtani legalább a lemondási költségre és a segítségnyújtási költségekre, ezen belül baleset vagy betegség esetén a hazaszállítás költségére.

 

On-line bejelentkezés

Amennyiben lehetősége van, már akár otthon is elvégezheti a bejelentkezést, így időt takarít meg a beszállásnál. Ehhez be kell lépnie az adott hajótársaság weboldalára és a megfelelő menüpont kiválasztásával pl:

- „already booked”- már foglalt vagy „before you board” (mielőtt felszállna)

- majd online check- in (online bejelentkezés)

A foglalási kódja és neve megadásával belépet a rendszerbe és megadhatja a szükséges adatokat. A bejelentkező nyomtatványt feltétlenül nyomtassa ki és vigye magával. Általában, mielőtt belépne, regisztrálnia kell a hajótársaság weboldalán.

 

Hajóút Önre szabva

A már lefoglalt hajóútját tovább formálhatja saját igényének megfelelően a hajótársaságok weboldalán. Szolgáltatásokat adhat a foglalásához, például virágot, bort, vagy egyéb meglepetéseket és ajándékokat rendelhet. Lehetősége van már otthon átnézni a kínált fakultatív kirándulásokat, amelyeket már lefoglalhat az indulás előtt, így a fedélzeten időt spórol meg, hiszen nem kell a fakultatív kirándulások pultjánál álló hosszú sort kivárni és elkerülhető, hogy a kiválasztott programra a helyek elfogyjanak. Így ha előre kiválasztja a tetsző fakultatív programokat, a kirándulásokra szóló jegyek már a kabinjában fogják várni amik a fedélzetre lép. A kirándulások ára automatikusan hozzáadódik az Ön fedélzeti számlájához.

Italcsomagot vagy wellness csomagokat is hozzáadhat a foglalásához.

A honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért, akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért, valamint a képekben, leírásokban fellelhető hibákért, eltérésekért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak, adatok, leírások, képek és egyéb más információ tekinthetőek véglegesnek. Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes adatvédelmi előírásoknak.
Amennyiben áraink Euróban vannak feltüntetve (partnerirodáinktól kapott formában), az eurós árak forintban történő befizetése esetén az adott partneriroda bankjának napi deviza eladási árfolyamát vesszük alapul.

még töltünk